RECEPT: BAILEYSTAART

 In Recepten

Zoals jullie weten gaat Morris iedere maandag naar Joke en Harald. Helemaal fijn. Voor Morris, voor ons, en Joke en Harald vinden het zelf ook heel erg leuk. Ik ken hen al mijn hele leven en weet inmiddels dat ze allebei méga goed kunnen koken en bakken. Met verjaardagen is standaard het grootste dilemma van welke taart we een stukje willen. Harald is Duits en ze hebben samen het grootste deel van de tijd in Duitsland gewoond, waardoor we ook heel andere dingen leerden eten dan thuis. Één van mijn grote favorieten is Joke haar Baileystaart. Ze gaf me haar recept en ik besloot hem zelf te maken: mét succes! Echt jongens: deze is zo lekker! Geen taart die je binnen een half uurtje klaar hebt: maar hij is het meer dan waard! Ik deel het recept met jullie!

WAT HEB JE NODIG:

  •  6 eieren
  • 100 + 150 gram poedersuiker
  • 250 gram margarine
  • 250 gram bloem
  • 1/2 pakje bakpoeder
  • 125 milliliter sterke koude koffie
  • 125 milliliter Baileys (+ eventueel 8 à 10 eetlepels; naar smaak)
  • 500 milliliter slagroom
  • 2 pakjes Klop-fix
  • 2 theelepels suiker
  • chocoladevlokken

BEREIDINGSWIJZE:

  • We beginnen met het deeg! Verwarm allereerst de oven voor. Ik heb de mijne op boven- en onderwarmte gezet: dan moet ie op 175 graden. Als je een heteluchtoven hebt moet je ‘m op 150 graden zetten.
  • Scheid de eiwitten en het eigeel, en sla de eiwitten stijf.
  • Voeg ondertussen langzaam de poedersuiker toe.
  • Neem een andere kom en doe daarin de 250 gram boter en 100 gram poedersuiker. Mix dit tot de boter zacht is.
  • Voeg de eigelen één voor een toe aan de boter en de poedersuiker en mix deze ook door het geheel.
  • Voeg nu de opgeklopte eiwitten toe en roer dit er doorheen.
  • Mix de bloem en de bakpoeder en zeef dit.
  • Voeg de bloem toe aan het deeg en spatel het er voorzichtig onderdoor. Niet te hard meer mixen: dan gaat alle lucht eruit.
  • Doe het deeg in een ingevette springvorm en zet het in de oven voor 35 tot 40 minuutjes. Als het klaar is even checken met een satéprikker of het mooi gaar is.

  • Laat het deeg ín de vorm compleet afkoelen.
  • Zet 125 ml koffie, laat deze volledig afkoelen en meng het dan met de 125 ml Baileys.
  • Haal de afgekoelde taart uit de springvorm. Nu moet je er 24 gaten in maken met de achterkant van een pollepel. Ik doe dat door hem denkbeelding in 12 taartpunten te verdelen, en dan in iedere punt twee gaten te maken. Een vooraan en één achteraan.
  • Giet nu het koffie/Baileys mengsel gelijkmatig in de gaten. Het is belangrijk om écht niet meer te doen dan in de ingrediënten staat: dan wordt ie te nat. Is nog wel even een dingetje: ik heb dit gedaan met zo’n plastic spuitje die je wel eens bij de apotheek krijgt!
  • Klop de slagroom met de Klop-fix en de suiker stijf.
  • Bestrijk de taart met de slagroom en strooi er tenslotte wat van de chocoladevlokken overheen!

En dan is je taart klaar! Hij is zó lekker! En toch weer net even anders dan ‘normaal’. Er zit dus wel een beetje alcohol in, maar het is niet zo dat je na een stukje hartstikke teut op de kop naar huis gaat. Sowieso is dit recept zonder Baileys en room ook heel lekker voor een basistaart.

Laten jullie het me weten als jullie ‘m ook proberen?

Bedankt voor het lezen!

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Isa

    Nu heb ik de rest van de dag zin in taart, haha. Thanks voor het recept! Gaan we zeker uitproberen.

  • Mare

    Heerlijk en goed dat je de ingrediënten op foto staan, want het ene merk is echt het andere merk niet.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!