RECEPT: ZOETE AARDAPPEL – POMPOENSOEP

 In Recepten

Is ook wat.. Heb je tijd om te schrijven, moet de inspiratie uit je kleine teen komen. Dat ik naar mijn scherm kijk en er duizend woorden in mijn hoofd zijn maar ze de weg naar mijn toetsenbord niet zo lijken te kunnen vinden. Gelukkig is er dan nog altijd Instagram als hulplijn. Ik vroeg jullie om input voor artikelen en waar jullie graag over zouden willen lezen, en recepten was een heel vaak genoemd ding. Naast een artikel over wat ik op een dag eet. Dat heb ik altijd voor me uitgeschoven, en zelfs vaak van gezegd dat ik het nooit zou schrijven, maar ik denk dat ik nu wel op een punt in mijn leven ben dat ik daar anders over denk. Die staat dus hoog op de planning.

Voor nu eerst een receptje, want precies gisteren, toen al die input binnenkwam, besloot ik een soep te maken van vanalles wat ik nog had liggen, en dat pakte verrassend lekker uit. Soep dus, alweer. Maar soep is nou eenmaal heel erg ons ding en mijn favoriete manier om de jongens zonder gedoe heel veel groenten te laten eten. Van dit recept kun je met zes personen eten. Ik maak graag een grote pan zodat ik de rest in kan vriezen, de volgende dag kan eten als lunch of voor de jongens als pastasaus kan gebruiken.

Wat heb je nodig:

 • 2 zoete aardappelen
 • 1 flespompoen
 • 2 grote witte uien
 • 3 tenen knoflook
 • 2 bouillonblokken (kip kan, maar als je vega wilt groenten ook!)
 • peper
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • 0,5 tl cayennepoeder
 • olijfolie of kokosolie of boter om in te bakken

Bereidingswijze:

 • Zet een grote pan op het vuur met daarin iets om te bakken. Olie, boter, kokosolie; net wat je zelf het liefst gebruikt. Laat dat even heet worden.
 • Ontdoe de ui en de knoflook van hun schilletje en hak ze in grove stukken.
 • Gooi dat in de pan en bak het even aan.
 • Schil de zoete aardappel en snijd ook deze in grove stukken.
 • Hetzelfde geldt voor de pompoen; al hoef je deze niet te schillen. Is niet nodig! Wel even de zaadjes eruit halen. Daarna in stukken en zowel de zoete aardappel als de pompoen in de pan.
 • Bak het allemaal samen nog even verder.
 • Voeg dan de kruiden toe en hussel alles goed door elkaar.
 • Tot slot gaat het water erbij. De exacte hoeveelheid weet ik niet; ik zou zeggen: net zo veel tot het net niet helemaal onder staat.
 • Vervolgens breng je je soep aan de kook en laat je het geheel rustig doorkoken. Ik denk dat een half uur voldoende zou kunnen zijn, maar ik liet ‘m een paar uurtjes op laag vuur doorpruttelen omdat we daar nu toch tijd voor hebben. Als je dat doet is er op een gegeven moment nauwelijks vocht meer over en houd je een soort papje over. Als je dat dan pureert en vervolgens water toevoegt net zolang tot ie de gewenste dikte heeft houd je een heel romige soep over, zonder iets toe te moeten voegen!

Garneren met een beetje extra paprikapoeder en eventueel wat bieslook of andere verse kruiden voor de kleur, en klaar ben je! Je kunt eventueel kokosmelk toevoegen, maar ik vind dat helemaal niet nodig. Beetje hetzelfde geval als met mijn andere favoriete soepen en aardappel of crème fraîche; het kan, maar het hoeft echt niet om het romig te maken. Als je niet teveel water toevoegt om te koken en je het lang genoeg laat pruttelen voor je ‘m pureert wordt ie echt vanzelf romig! Ik maakte hem gisteren voor de eerste keer zo, en hier was het echt een succesrecept. En mochten je kinderen nou lastige groenteneters zijn kun je de soep, als je ‘m dik genoeg laat, ook weer gebruiken als saus voor de pasta. Dat doe ik heel vaak en werkt altijd!

Mocht je ‘m maken: laat me vooral weten hoe je ‘m vindt. Ik maak er een missie van iets beter mijn best te doen op het fotograferen van de recepten die ik deel. Voor nu bedank ik je voor het lezen, en tot de volgende!

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • Mar

  Tip: minder water en maar tien minuten laten koken, zo blijven de vitamine veel meer behouden dan dat je iets lang laat koken!

  • Michelle

   Ik weet het, maar dat vind ik persoonlijk veel minder lekker! Als het wat langer heeft geprutteld vind ik de smaak echt beter, en de substantie ook!

 • Lisette

  Ook nog een tipje; de pompoen eerst even een paar minuten laten koken, daarna gaat schillen/ snijden veel beter! Doe ik altijd nadat ik gewoon kramp in mijn handen kreeg omdat de pompoen ongekookt zo hard is haha! Lekker he, pompoensoep.

 • Inge

  Jaa dat zijn de lekkerste ik maak soep ook altijd op gevoel en ervaring

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!