DE ZOMERVAKANTIE

 In Lifestyle

Normaliter is het iets waar ik ieder jaar het allermeeste naar uitkijk: de zomervakantie op Mallorca. Ook dit jaar begon ik me er al op te verheugen vanaf het moment dat we weer voet op Nederlandse bodem zetten. De heimwee begon al snel serieuze vormen aan te nemen, dus we besloten in april alvast weer een paar dagen te gaan. Hoe dat afliep weten we inmiddels allemaal: we gingen niet. Net als de rest van de wereld bleven we gewoon thuis. Daar heb ik verder eigenlijk nauwelijks bij stil gestaan, want het was toch niet anders, dus het had weinig zin er heel erg over in zitten. Op de dag dat we eigenlijk zouden gaan heb ik even heel erg gebaald, maar ik kon ‘t ook redelijk snel parkeren. We zouden tenslotte de zomervakantie nog krijgen. Toch?

Inmiddels is de zomervakantie geen ver-van-mijn-bed-show meer, maar stukken dichterbij, en nog altijd even onzeker. Ik zie overal berichten verschijnen van mensen die hun vakantie geannuleerd hebben, of waar de reisorganisatie zelf heeft besloten alles af te blazen, en nog meer berichten van mensen die iets in Nederland geboekt hebben. Wat wij komende zomer doen is eigenlijk nog een heel groot vraagteken. Toen deze week het nieuws naar buiten kwam dat Spanje vanaf 1 juli weer opengaat en dat de quarantaineplicht daar komt te vervallen was ik in eerste instantie vooral heel blij, maar tegelijkertijd zijn er ook nog zoveel vragen. Ik vind het niet zo verwonderlijk dat Spanje zijn deuren opent. Toerisme is daar zo’n gigantische bron van inkomsten dat ik wel begrijp dat ze iets ‘moeten’. Zolang het reisadvies hier in Nederland alleen op code oranje staat en slechts noodzakelijke reizen adviseert, gaan we nergens heen. Puntje bij paaltje is aan op vakantie gaan precies niets noodzakelijk, in ieder geval voor ons niet en ik neem aan voor de meeste mensen niet, dus als het niet mag, dan mag het niet. Zo simpel is het.

Het andere scenario is dat het reisadvies verandert. De grafieken op de site van het RIVM bieden in ieder geval hoop, al ben ik ook nog wel heel benieuwd of we de drukte op de stranden en dergelijke van afgelopen weekend nog terug gaan zien. Mocht het reisadvies versoepelen zou het dus wel mogelijk zijn om te vliegen. Dat vliegen an sich schijnt niet per se heel risicovol te zijn door ventilatie en luchtfiltersystemen en droge lucht aan boord, en omdat ze de vliegtuigen dan niet volstoppen maar passagiers meer verspreiden en eventueel een mondkapje laten dragen zoals hier in het OV vanaf 1 juni ook verplicht is. We komen al jaren op dezelfde plek, in hetzelfde kleine hotel waar we prima afstand kunnen houden tot andere gasten, en reizen weinig op het eiland zelf. Sterker nog; we zouden ons gemakkelijk niet kunnen verplaatsen. In dat opzicht zou het dan dus best moeten kunnen. Maar of we het, mocht het ‘mogen’, ook echt weer gaan doen weten we nog niet.

Van de ene kant denk ik; dan maar een zomer zonder. Komen nog zomers genoeg. Zo is het feitelijk natuurlijk ook. En van de andere kant denk ik: als het mág, waarom niet? Dat blijft dubbel. In Nederland is alles in de tijd dat wij vakantie hebben al ramvol geboekt, óf voor één week net zo duur als normaal gesproken twee weken Mallorca, en daarbij ben ik als het bijvoorbeeld minder mooi weer zou zijn net zo lief thuis. Moraal van het verhaal is dus dat we gewoon nog maar even afwachten tot er meer bekend wordt over reizen naar het buitenland. We hebben geen tickets geboekt en we kunnen de reservering in het hotel ook annuleren of verplaatsen naar een ander moment als we dat liever doen. Dat geeft op zich ook wel een chill gevoel; we hoeven nu nog niets te beslissen en kunnen het nog een poos op z’n beloop laten.

Aan dat het ondanks alles toch een mooie zomer wordt twijfel ik niet. Of we nou gaan of hier blijven; we maken er gewoon iets van samen. Dat is vanaf begin maart prima gelukt, en ik geloof dat dat de komende maanden niet zal veranderen. Roeien met de riemen die we hebben, welke riemen dat dan ook mogen zijn.

Ik ben benieuwd wat jullie plannen zijn komende zomer.

Recommended Posts
Showing 8 comments
 • Antoinette

  Goedemorgen. Wij hebben een vakantie op Mallorca geboekt voor 10 augustus. Maar ik zie het aan de ene kant ook helemaal niet zitten. Ons appartement is voor de helft betaald en de tickets helemaal. De tickets zouden we nog om kunnen boeken. En als reizen wel mag maar we gaan niet zijn we het geld van het appartement kwijt. Maar ja , aan de ene kant jammer en dan andere kant denk ik dan dan is dat maar zo. Er zal nog heel wat moeten gebeuren om mij te overtuigen voor de vakantie op Mallorca.
  Het duurt ook nog even, maar we hebben inmiddels het zwembad in eigen tuin weer staan , en we hebben een hele grote tuin dus als het weer mee werkt hebben we een prima zomer in de achtertuin.
  Groetjes en fijne dag!!

 • Tineke

  Wij zouden naar Centerparcs in Frankrijk, voor het eerst sinds jaaaren weer eens naar het buitenland. Het gaat ook niet door en wij gaan nu niet op vakantie. Misschien dat wij aan het einde van het jaar nog eens een weekendje weggaan, maar ik blijf met alle maatregelen toch liever thuis. Wij hebben een groot zwembad gekocht voor in de tuin en hopelijk kunnen wij deze zomer daar veel gebruik van maken.

  • kim

   wij zouden naar zuid frankrijk gaan. konden van de week omboeken naar volgend jaar dus dat hebben we gedaan. is het in nederland lekker dan kijken we of er last minute ergens nog wat leuks te vinden is en anders vertoeven we lekker in onze heerlijke tuin met onze twee meisjes.

 • Lisette

  Al gaat de Franse regering vandaag aangeven dat het land wordt vrij gegeven voor de zomervakantie, wij hebben besloten thuis te blijven dit jaar. Mijn man en ik werken beiden in het ziekenhuis en het voelt niet goed om over 4 weken al naar zuid Frankrijk te vertrekken, dat is te vroeg.
  Vakantie is voor ons ook een moment van zorgeloos zijn, en als er op de locatie allemaal restricties zijn waar we ons aan moeten houden (geen gebruik van sanitair bij het zwembad, met kids mee naar het zwembad, niet fijn over de boulevard kunnen lopen, elke dag moeten reserveren en niet spontaan uit eten kunnen) dan vinden wij dat niet zorgeloos. Daarnaast is onze gezondheid veel meer waard dan die forse aanbetaling (dat is dan jammer…). Je moet je ook afvragen dat als je zorg nodig hebt omdat je de pech hebt dat je wel Covid hebt opgelopen, waar je dat dan liever hebt. Ik zie dat in het buitenland niet echt zitten..

  Hoe jammer het ook is allemaal, hopelijk hebben we in Nederland een mooie zomer. En idd, ik doe ook niet mee aan die ‘over de kop prijzen’ gekte van huisjes in Nederland. Absurt! Dan maar wat dagjes weg. 🙂

 • Mirte

  Als wij niet zorgeloos op vakantie kunnen naar het buitenland gaan we niet. Ik ben door mijn werk afhankelijk van de schoolvakanties, dus wellicht gaan we in de herfst of kerst, en anders niet. Dat is indd heel jammer maar gezondheid en veiligheid voor alles!

 • N

  Als de grenzen open gaan gaan wij een paar weken naar ons vaste stekje in Spanje. Wij hebben een eigen bedrijf en ik een baan als coördinator in het onderwijs, dat betekent dat we nog meer dan anders gewerkt hebben. Voor ons is het voldoende als we naar ons plekje kunnen en genieten van de zon, het strand (daar zijn zelfs geen ligbedden) en vooral de rust. Dat laatste is thuis lastig, het werk gaat dan maar door. Dus ik hoop van harte dat we weg kunnen, uiteraard gaan wij in Spanje niet ineens de maatregelen loslaten.

  Het blijft spannend!

 • Elianne

  Wij hadden een rondreis door Noorwegen en Denemarken op de planning te staan. We hebben inmiddels zelf besloten om deze te annuleren. Het is een moeilijke beslissing geweest, maar uiteindelijk wil je geen risico lopen en willen we geen vakantie vol regels en beperkingen.
  Volgend jaar een nieuwe kans.

 • Sanne B

  Wij gaan de zomervakantie lekker in Nederland blijven , we gaan wel weg ( lees ; de man gaat anders toch werken ipv thuis vakantie houden ) dus wij gaan met de kiddos kamperen op een landal park… Naomi vind bollo de beer helemaal geweldig dus moet helemaal goed komen, zoals altijd Ik denk dat Morris en Benjamin bollo de beer ook heel leuk vinden!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!