GADGETS VOOR IN HUIS

 In Lifestyle

*Dit artikel betreft een samenwerking

Als het om gadgets gaat ben ik eigenlijk altijd geneigd te zeggen dat ik er niet zo veel mee heb. Ik ben er over het algemeen niet per se als eerste bij als er een nieuw model telefoon op de markt komt, en gebruik mijn apparaten vooral zolang ze voor mij aan de eisen voldoen. Nou denk ik inderdaad dat er extremere gadgetfreaks zijn dan ik zelf ben, maar puntje bij paaltje is er toch een aardig lijstje met elektronische handigheden die ik héél veel gebruik. Mijn laptop en telefoon zijn überhaupt niet weg te denken, aan mijn draadloze oordopjes ben ik ondertussen echt verkocht, maar ook in huis hebben we een aantal smart oplossingen die echt niet hartstikke noodzakelijk zijn, maar als je ze eenmaal doorhebt wél heel erg handig. Van Coolblue kreeg ik de Google Nest Hub Chalk thuis gestuurd, en ik heb ‘m getest! Is het een handige toevoeging? Of is ie overbodig?

GOOGLE NEST HUB

Allereerst: de Hub, wat is dat nou? De Google Nest Hub is eigenlijk een smart display waarmee je allerlei apparatuur in je huis aan kunt sturen. Je bedient hem heel gemakkelijk met je stem, of via het touchscreen. Je kunt er bijvoorbeeld lampen aan koppelen, je smart TV of deurbel, je thermostaat, en eventuele camera’s, maar je kunt er ook muziek op afspelen, verschillende apps casten naar het display, en nog zoveel meer dan dat. Ik had in eerste instantie eigenlijk geen idee wat te verwachten, omdat ik nog nooit een dergelijk product gebruik heb. We hebben wel een smart thermostaat, verlichting die we via de app bedienen in de woonkamer, badkamer en slaapkamer, en beveiligingscamera’s op het huis, maar die bedienen we allemaal via onafhankelijk apps op onze telefoons. Met de Google Nest Hub heb je wat dat betreft één centraal punt vanuit waar je je hele huis kunt besturen. Het verschil ten opzichte van de Google producten die er al waren is het scherm. Tegen de Google  Home en de Google Home Mini kun je ook praten, maar daar heb je geen beeld bij. Op de Nest Hub kun je bijvoorbeeld ook verkeersinformatie opvragen en je route bekijken voor je gaat rijden, en als je hem niet actief gebruikt kun je hem als afwisselend fotolijstje gebruiken met je eigen foto’s, maar ook met stockbeelden van Google zelf.

HOE GEBRUIKEN WIJ ‘M?

Ik heb de Hub inmiddels een week in gebruik en ik ben er honderd procent van overtuigd dat ik er nog niet helemaal uithaal wat erin zit, maar toch ben ik er nu al heel blij mee. De ingebruikname zelf ging heel erg gemakkelijk. Het is een kwestie van stekker in het stopcontact steken en installeren van de app op je telefoon. Die loodst je vervolgens door alle stappen heen en helpt je de Hub helemaal te configureren. Dat is helemaal niet ingewikkeld: pluspunten voor dat dus. Ik heb het apparaat meteen gekoppeld aan mijn Spotify, aan de thermostaat, aan de Philips Hue lampen door het hele huis; precies voor die dingen gebruik ik hem ook. Het meeste heb ik hem tot op heden in de keuken gebruikt. Je kunt de Nest Hub ook vragen naar bepaalde recepten, plus je kunt er een aantal timers tegelijk op aanzetten. Dat vind ik ideaal als ik aan het koken ben.

Ik kan bijvoorbeeld zeggen: ‘Hey Google; zet een timer voor pasta koken voor 11 minuten’, en tegelijkertijd ‘Hey Google; zet een timer voor eitjes koken voor 7 minuten’. Je ziet dan beide timers naast elkaar, maar die kun je ook weer even opzij vegen als je naar je recept wilt kijken. Ondertussen kan ik ‘m dan ook nog vragen om het nieuws. Hij speelt dan het laatste nieuwsbericht af van het platform wat ik ingesteld heb, bijvoorbeeld NOS, of Nu, of 538. Ik merk dat ie voor mij vooral ook wat functies van mijn telefoon wegneemt en ik dat ding er minder bijpak voor andere zaken dan Instagram of Whatsapp. Qua taal gaat ie voor ons het beste in het Nederlands, maar het is nog even aftasten wat hij wel en niet begrijpt. Het voordeel aan het scherm is dat je daarop kunt zien waar je om vraagt, en je dus eventueel ook kunt zien waar het fout gaat in de communicatie. Het apparaatje heeft nog veel meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld ook vragen om iets uit te rekenen – ‘hey Google, wat is 7% van 856’, je kunt hem vragen je er volgende week aan te herinneren dat je nieuwe shampoo moet kopen, je kunt hem aansturen Netflix af te spelen op je smart tv, je kunt hem helemaal koppelen aan je agenda en er via spraak ook afspraken inzetten. Dat de Nest Hub spraak herkent is heel handig als het over die agenda gaat; hij weet wanneer ik hem iets vraag, of wanneer Koen hem iets vraagt, en je kunt hem dus ook zo instellen dat hij geen informatie deelt als hij de stem niet herkent: dat is met betrekking tot privacy ook handig. 

Je koopt de Google Nest Hub bij Coolblue voor €129.

Zijn jullie gadgetfreaks? Of heb je er helemaal niks mee?

Dankjewel voor het lezen en een heel fijn weekend voor straks!

Advertisement

Recommended Posts
Showing 5 comments
 • Linda

  Mijn vriend is er wel van ja. Van mij hoeft het niet allemaal maar je raakt er snel aan gewend als je het hebt Hebben ook beveiligingscamera’s op het huis die op telefoon te bekijken zijn. Alarm systeem natuurlijk, nest deurbel, lampen bedienen via app. en die tijdgebonden aan/uit gaan dus, vloerverwarming bedienen via app.
  Opzich nog geen extreme dingen maar vind het wel al luxe.

  • Lis

   Mijn berichtje moest hier onder bij Linda. 🙂

 • Zovoeltgeluk

  Vraagje… verkoopt dit niet alle gegevens van je aan andere bedrijven?! Dat hoorde ik laatste en hield mij tegen.

 • Lis

  Wees je er wel van bewust dat camera beelden en de deurbel te hacken valt, en dat ‘vreemden’ in theorie dus mee kunnen kijken met wat jij ook ziet….

  • Linda

   Hee Lis,
   Ik ben me ervan bewust maar denk dat de kans heel klein is dat dit gebeurd. Bij die bouwmarkten spullen zal dat eerder het geval zijn maar deze zijn echt goed beveiligd. En valt toch niet veel te zien voor een ander, alleen een oprit of auto

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!