RECEPT: FEESTHAPJES

 In Recepten

Na mijn stories van de afgelopen zaterdag en de weekendplog van dinsdag kreeg ik heel veel vragen over de recepten van alles wat ik maakte aan hapjes en eten. Nou heb ik die vragen al eerder gehad, dus ik dacht: laat ik er een artikel aan weiden, en gewoon alles delen wat ik op een gemiddeld verjaardag of feestje maak aan hapjes. Het is allemaal geen hoogstaand culinair gebeuren, maar dat weten jullie inmiddels. ‘Gewoon’, vooral genoeg en lekker, voor ieder wat wils. Ik heb een standaard riedel die ik eigenlijk iedere keer maak, dus vandaag zet ik al die receptjes onder elkaar! Heb je ‘t allemaal samen, mocht je er ook wat van willen maken! Over het algemeen zijn er zo ongeveer 40 mensen op onze feestjes. Daarvoor is dit meer dan voldoende; vaak is er ook over, maar dat gaat dan de volgende dag nog wel op. We doen overigens iedere verjaardag met eten, en altijd een BBQ omdat dat relatief eenvoudig is voor zoveel mensen. Vaak met soep vooraf – die recepten staan al online, ik ga vragen of ik Mees haar aspergesoepreceptje ook nog met jullie mag delen – en dan met pastasalades erbij. De recepten daarvan deel ik vandaag ook met je. Dus. Komen ze!

Wat ik maak:

  • Borrelplanken kaas
  • Borrelplanken vlees
  • Spiesjes serranoham – zongedroogde tomaat
  • Wraps kruidenkaas-sla-zalm en diezelfde maar dan met ham of kipfilet
  • Miniknaks in bladerdeeg
  • Ofcourse een nootje en een chipje, en toastjes met smeersels, maar daar heb je geen receptje voor nodig;). Kan overigens wel, maar die koop ik kant-en-klaar en maak ik niet zelf.
  • Pastasalade tonijn
  • Pastasalade gerookte kipfilet

BORRELPLANKEN

Deze zien jullie héél vaak voorbij komen, want niet alleen op feestjes maar ook in het weekend trek ik mijn plankjes regelmatig uit de kast. Of van het aanrecht. Ik krijg vaak vragen wat ik daar op doe, en eigenlijk kun je precies kiezen wat je zelf lekker vindt. Ik ga vaak voor het volgende!

Kaasplank

  • Reypenaer, Old Amsterdam of andere harde kaas
  • Extra belegen kaas
  • Jong belegen kaas
  • Brie
  • Een ander zacht kaasje als Port Salut
  • Honing
  • Stroop
  • Druiven
  • Crackertjes

Van de harde kaas, extra belegen en jong belegen kaas maak ik blokjes, de zachtere kazen laat ik in een puntje. Dat leg ik op een plank. Daarbij wat stroop, honing, druiven en crackertjes en klaar ben je!

Vleesplank

  • Serranoham
  • Prosciutto
  • Chorizo
  • Pittige salami
  • Fuet
  • Leverworst
  • Truffelmayo

Hier geldt eigenlijk hetzelfde als bij de kaasplank: een kwestie van alles een beetje ooglijk op een plank leggen, de fuet en leverworst in plakjes snijden en een bakje truffelmayo erbij om te dippen – die combi is heel lekker. Kleine moeite, groots effect. Die borrelplanken zijn bij ons altijd binnen no-time leeg.

HAPJES

Spiesjes serranoham – zongedroogde tomaat 

  • Serranoham – 2 pakjes
  • Kruidenkaas of Heksenkaas – 1 bakje
  • Verse basilicum – 1 plantje
  • Zongedroogde tomaat – 2 potjes

Begin met de zongedroogde tomaten. Die zijn vaak ingelegd olie en dat vind ik een beetje vettig, dus die drep ik eerst droog tussen een keukenpapiertje. Daarna snijd ik ze in tweeën en leg ik ze even opzij. Leg de serranoham in de breedte neer, en smeer een plak in met een laag kruidenkaas. Niet te veel, niet te weinig: je moet wel proeven dat het erin zit. Rol die plak vervolgens op, zodat je een lang dun rolletje legt. Die leg je even opzij. Doe dit met alle plakken. Vaak zit er een plak of 8 in een pakje; ik doe altijd twee pakjes, en een bakje kruidenkaas. Snijd die lange dunne rolletjes vervolgens in stukjes. Ik haal er 4 uit één rolletje. Dan heb je uiteindelijk dus ongeveer 64 kleine rolletjes. Die rijg je vervolgens aan een tapasprikker, met daarna een blaadje basilicum en een zongedroogde tomaat.

Wraps

  • 1 pak wraps (grote – 6 stuks)
  • 2 bakjes kruidenkaas
  • 1 krop sla
  • 1 pakje kipfilet of ham – ik ga even uit van kipfilet want dat doe ik meestal
  • 1 pakje gerookte zalm

Ik vermoed dat jullie deze allemaal ook al wel eens gemaakt hebben, maar voor de volledigheid: snijd de krop sla en was deze. Smeer de wraps in met kruidenkaas en vergeet niet de rand van de richting waar je oprolt ook in te smeren: dan heb je straks een soort plakrand zodat ie goed dicht blijft. Vervolgens leg je daar een paar van die grote bladen sla op, en zalm of kipfilet. Hoeft niet over de hele wrap; gewoon dat de hele breedte belegd is. Één baan is prima. Die rol je vervolgens dicht en doe je in de folie; dat vind ik persoonlijk het lekkerst. Vlak voordat je ze nodig hebt kun je ze aansnijden en op een bordje leggen met een paar satéprikkers. Succes gegarandeerd.

Miniknaks in bladerdeeg

  • Bladerdeeg – voor dit gezelschap koop ik 2 doosjes van Koopmans, zitten 10 vellen in
  • Miniknaks – drie of vier blikjes, per blik zitten er ongeveer 20 in
  • Curry
  • Losgeklopt ei
  • Italiaanse of provencaalse kruiden

Gouwe ouwe dit, kind kan de was doen. Haal het bladerdeeg uit de diepvries en laat het een beetje ontdooien. Niet helemaal: als het te warm is werkt het niet zo gemakkelijk vind ik persoonlijk. Snijd ieder vel in vier stukjes. Schuin, zodat je driehoekjes krijgt. Doe de curry in een schaaltje en kwast dat erop; spuiten kan ook maar dan wordt het snel teveel en lekt het er aan alle kanten naast. Vervolgens leg je er een worstje in en rol je ‘m op. Leg alles op een bakplaat met bakpapier, smeer er een beetje losgeklopt ei over – voor de kleur – en strooi wat kruiden over de plaat. Geeft net een beetje extra smaak samen met de curry. Even in de oven, laten afkoelen en voor je serveert nog even in de oven om ze op te warmen!

PASTASALADES

Gerookte kip

  • Tricolore fusili – 1 zak (500 gram)
  • Gerookte kipfilet – 1 stuk
  • Farmersalade – 2 bakjes
  • Bosje lente-ui
  • Gezouten cashewnoten

Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Snijd ondertussen de kipfilet in kleine stukjes en de lente-ui in ringetjes. Als de pasta gekookt, afgegoten en afgekoeld is, is het een kwestie van alles onder elkaar husselen. Doe de pasta in een bak en meng het met de farmersalade, kipfilet en de lente-ui. Wacht met het toevoegen van de cashewnoten tot je gaat opdienen, anders worden die een beetje zompig. Kun je dus ook even van tevoren klaar maken!

Tonijn

  • Tricolore fusili – 1 zak (500 gram)
  • Tonijn uit blik – 2 blikjes
  • Groene pesto – ik vind verse het lekkerste; naar smaak toevoegen (ik doe anderhalf bakje)
  • Zongedroogde tomaat – 1 potje
  • Rode ui – 2 stuks
  • Basilicum

Begin opnieuw met het koken van de pasta. Ondertussen kun je de tonijn uit laten lekken, en de zongedroogde tomaat ook, en de ui fijn snijden. Als de pasta klaar is giet je ‘m af en wacht je tot het is afgekoeld. Vervolgens doe je het in een schaal en voeg je de pesto toe naar smaak. Ook de rode ui hussel je eronderdoor. Bewaar een beetje voor straks. De zongedroogde tomaat snijd je iets kleiner, in twee of vier stukjes, en voeg je samen met de tonijn toe. Ook hier bewaar je een beetje voor de garnering. Meng alles onder elkaar en doe er vervolgens nog een beetje zongedroogde tomaat, rode ui een verse basilicum op: dat oogt mooi. Klaar ben je! Deze is echt heel lekker; ook voor warme zomerdagen!

Dat waren alle receptjes die hier iedere keer terugkomen! Hoop dat je ‘m weer leuk vond om te lezen. Hebben jullie ook van die succesnummers voor feestjes en partijen?

Dankjewel voor het lezen!

 

Recommended Posts
Showing 9 comments
  • Lisa

    Dankjewel voor al deze leuke (en lekkere;) recepten!

  • Sabine

    Top dit! Thanks!

  • Linda

    Super fijn dit!! Thanks voor de recepten en ideeën!

  • Jacqueline

    Mmm jammie! Wat ontzettend lekker en makkelijk ook gewoon. Deze ga ik opslaan voor ons zoontje die in juli 5 wordt!

    Thanks voor het delen X Jacqueline

  • Carlien

    Een schaal met rauwkost met hummus en/of yoghurt dip doet het altijd goed. En verder hebben wij vaak chips, nootjes toastjes en wraps zoals hierboven.

  • Pien

    Lekker en het ziet er altijd super uit op de partijtjes! De knaks kan je ook met mosterdsaus ipv curry maken, ook heel lekker! En wij doen de wraps tegenwoordig met Sambasaus van Calvé ipv de kruidenroomkaas.. Ga jouw spiesjes ook eens proberen, zien er ook top uit!

  • Hilde

    Yes deze maand jarig, dus ga ik wat van deze recepten klaarmaken. Valt altijd in de smaak als je eens wat anders neerzet 🙂

    • Hilde

      Hoelang en hoeveel graden doe je die knakworstjes in bladerdeeg?

  • marloes

    Dank voor de tips. Zijn zeer welkom met dit warme weer waarbij niemand echt trek heeft, maar toch wel wat moet eten. Jouw ronde hapjes planken zijn trouwens ook top. Die zoek ik ook nog steeds….

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!