RECEPT: VERSE TOMATENSAUS
Deze week stond hier helemaal in het teken van twee zieke kleine mannen, en als je hele huis een soort van één grote ziektekiem is hoef je niet per se heel verbaasd te zijn als je zelf ook wel eens fitter bent geweest. Gelukkig zijn er dan altijd nog de schone zussen op deze wereld die ondanks dat je heel vaak zegt dat het écht niet nodig is toch voor je deur staan met een bakje soep én verse tomatensaus van alleen maar héél veel groenten om allemaal toch genoeg vitamientjes binnen te krijgen. En dan blijkt later dat ze er ook nog foto’s van heeft gemaakt, voor het geval we het lekker vinden en ik het receptje zou willen delen. Heeft ze even heel goed ingeschat. Vandaag dus een tomatensaus zonder pakjes, zakjes, blikjes of andere toevoegingen!
WAT HEB JE NODIG:
- 1 kilo tomaten
- 3 uien
- 5 tenen knoflook
- 1 rode paprika
- 1 courgette
- verse Italiaanse kruiden – in dit geval salie, rozemarijn en tijm
- olijfolie
- 500 gram rundergehakt
- zout, peper, paprikapoeder, cayennepeper, basilicum en chilipoeder – eventueel oregano; is er ook lekker bij!
BEREIDINGSWIJZE
- Neem de tomaat, uien, knoflook en verse kruiden en snijd deze in grove stukken. Besprenkel met olijfolie en zet dit drie keer vijftien minuten onder de grill. In totaal drie kwartier dus: deze stap zou ik als eerste doen zodat je er niet heel lang op hoeft te wachten.
- Bak ondertussen het rundergehakt helemaal rul. Ik neem altijd mager gehakt, maar je kunt nemen wat je zelf lekker vindt of het eventueel zelfs weglaten.
- Snijd de paprika in kleine stukjes en voeg deze toe aan het gehakt.
- Doe met de courgette hetzelfde: fijnsnijden en in de pan!
- Bak dit allemaal een beetje aan.
- Als er vijftien minuten in de oven om zijn hussel je de groenten even door elkaar. Ook na een half uur doe je dat weer.
- Na drie kwartier kunnen de groenten onder de grill uit. Het kan zijn dat je gehakt en groenten in de pan ondertussen een beetje te hard gaan. haal ze dan gewoon even van het vuur of zet ze wat lager.
- De groenten uit de oven pureer je met de staafmixer of zoals ik vaak doe in een blender.
- Vervolgens voeg je de gepureerde massa toe aan het gehakt en de paprika en courgette in de pan.
- Daar gaan dan ten slotte de kruiden bij. Die voeg je toe naar smaak. Een beetje zout, peper, paprikapoeder, cayennepoeder, basilicum en chilipoeder. Qua hoeveelheden is dit een beetje lastig te zeggen. Ik zou steeds wat erbij en dan proeven; dat is de beste maatstaf. Wees wel een beetje voorzichtig met cayennepoeder, want voor je het weet is ie zo pittig dat je de hele saus niet meer wegkrijgt – dat is mij eerder met lasagnesaus overkomen;p.
En dan is je saus klaar! Ik vind dit echt een aanrader. Je kunt hem precies zou kruiden als je zelf lekker vindt, en de jongens vinden dit ook echt heerlijk voor over de pasta – uiteraard met een beetje geraspte parmezaan;) – dus die krijgen een heleboel groenten binnen zonder dat ze het doorhebben en dus zonder dat je eerst een heel overtuigend betoog moet houden over groenten ook. Heel fijn! Hij kan overigens ook als lasagnesaus en je kunt er ook nog mee variëren door eventueel wat pesto toe te voegen voor de smaak. Fijn basisrecept!
Laat je het me weten als je hem ook een keertje probeert?
Dankjewel voor het lezen en voor straks: heel fijn weekend!
Die ga ik maken! Super bedankt
Yes! Dank je wel schone zus! 😉
Ga ik maken!
Deze saus ga ik zeker een keer maken!
Ik heb het gemaakt, en onze jongens hebben gesmuld!
Oe lijkt me heerlijk! Ik ga ‘m morgen maken 🙂
Wij hebben het vandaag gegeten en het was super lekker, en zo makkelijk te maken! Ik wist vanmorgen al dat we vanmiddag vlak voor etenstijd thuis zouden komen, dus vanmorgen de tomatensaus gemaakt en de paprika + courgette vast gesneden. Was zo makkelijk af te ronden. Én mijn 6 jarige kon het ook waarderen (mijn 3 jarige vast ook over een paar jaar ;))