TIPS VOOR EEN VLIEGVAKANTIE MET EEN BABY/DREUMES

 In Reizen

Morris werd vorige week twee jaar – hoe dat mogelijk is vraag ik me inderdaad ook regelmatig af – en we hebben er inmiddels vier vakanties met kinderen op zitten. We vlogen twee keer naar Mallorca, één keer toen Morris 11 weken oud was, en een keer toen hij net zijn eerste verjaardag gevierd had en ik hoogzwanger was van Benjamin, we gingen een keer op wintersport naar Italië toen Morris acht maanden oud was, en een keer naar Duitsland met twee kindjes onder de twee. Er wordt me vaak gevraagd naar tips voor het op vakantie gaan met kleine kindjes, en nu we heel langzaam richting de zomervakantie gaan en ik dagelijks berichtjes over dit onderwerp in mijn mailbox voorbij zie komen leek het me een goed moment om mijn tips voor een vliegvakantie met kleine kinderen te delen! Die over een autovakantie volgen dan op een later moment.

VLIEGVAKANTIE MET EEN BABY EN/OF DREUMES

De eerste vakantie met Morris was er een naar Mallorca, met het vliegtuig, toen hij elf weken oud was. Ik kreeg van tevoren behoorlijk wat berichtjes van andere moeders hoe we dat gingen doen: vliegen met zo’n kleine baby. Inmiddels zijn we twee keer met hem naar Mallorca gevlogen, en is dat twee keer erg goed gegaan. Ik heb dus best wat tips over hoe je zo’n vliegvakantie met een baby en met een dreumes aan kunt pakken!

LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ

Het begint voor mij al vóór dat de vakantie überhaupt begonnen is: als je zelf je tickets boekt raad ik je aan heel goed te kijken naar de policy van de maatschappij waar je mee wilt vliegen, met betrekking tot reizen met kinderen. Als je, net zoals wij, op de plaats van bestemming geen maxi-cosi, kinderwagen of campingbed kunt huren, moet je dat allemaal meenemen. Dat is best een gesleep, en als je dan ook nog vliegt met een maatschappij die je voor ieder extra stuk bagage – ook als het voor een kind is! – laat bijbetalen, kan het behoorlijk in de kosten lopen met zo’n ticket. Wij vlogen voorheen altijd met Airberlin, omdat we dan letterlijk alles voor Morris gratis mee konden nemen, van een kinderstoel voor het eten tot een campingbed en kinderwagen en maxi-cosi in het vliegtuig, plus nog gewoon de ‘normale’ bagage die je als volwassene ook in mag checken. Wij waren daar echt héél erg tevreden over, maar afgelopen jaar is Airberlin failliet verklaard, dus dat hele feest gaat nu even niet door. Gelukkig zijn er meer maatschappijen die op deze manier met baby’s en kinderen omgaan; wat mij betreft dus zeker iets om rekening mee te houden! Als je in een groot hotel of resort verblijft is dit overigens niet zo heel erg van belang; daar kun je dingen als een kinderstoel en campingbed vaak wel bijboeken. Wat vliegen betreft: je kunt ook altijd op het vliegveld vragen of er toevallig nog stoelen vrij zijn op de vlucht; dan heb je iets meer ruimte. Én met intercontinentale vluchten is het vaak ook mogelijk om een speciaal reiswiegje te boeken voor aan boord. Hebben wij nooit nodig gehad, maar schijnt wel te kunnen.

DRAAGDOEK-DRAAGZAK-MAXICOSI

Toen Morris voor het eerst vloog was hij 11 weken. Dat is écht nog heel erg klein, en dan heb je niet veel andere keuze dan je baby continu bij je te dragen. Hem continu op je arm houden is gewoon niet handig, en al helemaal niet als je nog meer kinderen bij hebt, dus dan is een draagdoek of draagzak zeker een aanrader. Op de heenvlucht hebben we Morris op het vliegveld continu in de maxi-cosi vervoert, en die uiteindelijk in het vliegtuig in de overhead baggageruimte gedaan. Dat past met de Cybex omdat je die vlak kunt leggen; dan schuif je ‘m daar dus zo in. Op de terugweg hebben we de maxi-cosi ingecheckt en heb ik hem in de draagzak bij me gedragen. Ging perfect. Baby tevreden en twee handen vrij. Toen we het jaar daarop weer met hem gingen vliegen was hij 14 maanden. Toen had ik de draagzak weer bij, maar heeft hij ook veel op iedereens arm gehangen, en gelopen en gekropen waar dat even kon. Je kunt er ook voor kiezen om een buggy mee te nemen op vakantie en die mee te nemen tot de gate; dan zorgt het cabinepersoneel ervoor dat de buggy in het ruim mee gaat. Wij hebben dat beide keren niet gedaan en gaan dat ook nu weer niet doen omdat we de complete kinderwagen meenemen in een speciaal daarvoor bedoelde koffer, de Prampack. Zo komt ie onbeschadigd aan en kun je er ook nog vanalles bij proppen, zoals eventueel badlakens, een pak luiers en in ons geval zelfs een aankleedkussen en zo’n Ikea kinderstoel. Wat dat aangaat ook een tipje dus, als je graag je kinderwagen mee wilt nemen maar je bang bent dat ie gehavend het ruim uit komt. De reden dat wij onze goede kinderwagen meenemen en geen buggy is dat we die ook als stoel kunnen gebruiken in restaurants omdat ie op tafelhoogte is. Ze zijn in het buitenland niet in ieder restaurant bedacht op kinderen, met een kinderstoel enzo, dus dan is het ideaal als je de wagen zo bij kunt schuiven, plus het is gewoon net wat comfortabeler dan een buggy.

JULI 2016

JULI 2017

ETEN & DRINKEN

Dit is er zo een die je al vanaf het begin van dit artikel aan voelde komen, maar het is wel echt echt echt een noodzakelijke: zorg dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Toen Morris 11 weken was ging deze vlieger nog niet zo op, omdat hij toen nog borstvoeding kreeg en ik hem gewoon kon voeden als dat nodig was – ook een tipje trouwens; het is hier niet aan de orde, maar als je een baby hebt met gevoelige oren: voed met opstijgen en landen! – maar met 14 maanden is dat een ander verhaal. Toen was ik héél blij dat ik genoeg bij me had. Morris is écht een lekkerbek en kan blijven eten, dus als hij er even geen zin in had trok ik gewoon iets uit mijn tas en was het allemaal weer in kannen en kruiken. Rijstwafeltjes, krentjes, koekjes van De Kleine Keuken, appels, bananen, minikomkommers, Bear snoepjes en van die pakjes water met een smaakje: ik weet nu al wat er in mijn tas gaat komende zomer.

EFFICIËNT INPAKKEN

Probeer voor je gaat na te denken: wat heb ik écht écht nodig? Tien pakken luiers lijkt noodzakelijk, maar die kun je natuurlijk overal kopen. Zonde van de ruimte in je koffer en van het gewicht dus. Wij hebben op vakantie een wasmachine voorhanden, dus ik ga niet 14 rompers meenemen voor 14 dagen. Gooi ze daar tussendoor wel even in de was; net zo gemakkelijk. Hetzelfde voor kleren; vooral als je op zonvakantie gaat geldt dat die kinderen overdag vooral in een zwembroekje lopen, en eigenlijk maar heel weinig kleren aan hebben. De hele kastinhoud verslepen is in die zin dus niet per se noodzakelijk! Ik denk als ik de handbagage aan het inpakken ben ook altijd aan de spullen die je tijdens de vlucht nodig gaat hebben. Wij reizen nooit met kleine koffertjes maar altijd met weekendtassen als handbagage omdat ik het heel erg a-praktisch vind om zo’n heel koffer open te moeten klappen als je iets nodig hebt – dat is puur voorkeur – en ik houd er bij voorbaat rekening meer dat ik niet iets op de bodem stop wat ik waarschijnlijk nodig ga hebben. Krijg je van die ongemakkelijke situaties in het gangpad waarbij je je hele tas ondersteboven staat te kieperen omdat je het onderste nodig hebt. Niet handig! Ook een tip: zorg dat je je belangrijke papieren, als paspoorten, portemonnees, boarding passen en eventueel boekingspapieren of zoiets van de plek van bestemming allemaal voor het pakken houdt. Ik stop alles in een etuitje bij elkaar wat ik bovenin de luiertas leg, of ik doe zelf een klein crossbody tasje om waar ik het allemaal in stop. Voorkom je dat je ergens bij een balie een half uur moet zoeken naar de paspoorten, of dat je discussies krijgt over wie die ook alweer bij zou houden!

VERMAAK

Het allerliefst neem je natuurlijk de halve bibliotheek, een hele voorraad aan Duplo en de complete familie knuffels mee aan boord om je kind mee te vermaken, maar dat is in geen enkel opzicht een optie. Aanrader is om van tevoren goed na te denken over met welk speelgoed je kind zich een poosje kan vermaken. Toen Morris 11 weken was ook dit helemaal niet aan de orde en sliep hij de hele vlucht, maar met 14 maanden wilde hij het liefst dat hele vliegtuig door en was het dus echt wel nodig om hem bezig te houden. Als je kind een lievelingsknuffel heeft is het slim om die mee te nemen. Morris had en heeft die niet, dus daar komen we zelf niet ver mee, maar als dat wel is denk ik dat dat een geruststellend ding kan zijn. Morris was vorig jaar groot fan van stickerboeken, dus die had ik een paar in mijn tas zodat hij kon plakken. Één of twee voorleesboekjes had ik ook bij me, en de iPad om een filmpje te kunnen kijken. Daar kwamen we tijd uiteindelijk prima mee door. Nu we weer een jaar verder zijn, Benjamin straks 11 maanden is en Morris 2 jaar als we gaan vliegen, neem ik sowieso de iPad mee, wat boekjes, iets om te kleuren – vindt Morris heel leuk – en een paar auto’tjes; daar vermaken ze zich allebei prima mee.

JULI 2016

JULI 2017

CHILL!

De laatste en misschien wel belangrijkste tip van allemaal is: ONTSPAN! Ik weet dat het gemakkelijker gezegd dan gedaan is voor sommigen, maar hoe meer je je van tevoren op gaat zitten vreten over of het allemaal wel goed zal gaan, hoe meer spanning je in je lijf hebt en ik ben ervan overtuigd dat kinderen dat voelen. Die van mij in ieder geval wel. Ik was de afgelopen jaren heel relaxt voor we gingen vliegen – zo van: het komt zoals het komt en we zien het allemaal wel – en dat heeft allebei de keren echt wel zijn uitwerking gehad op Morris. Als ik zelf onrustig ben is hij het binnen no time ook en dat probeer ik altijf te voorkomen. Nou was Morris in het vliegtuig behoorlijk tevreden, maar er zijn ook heel veel kindjes voor wie het niet zo gemakkelijk gaat. Dat kan. Dat is pech, daar kun je als ouders behalve knuffelen en troosten ook niets aan doen. Als andere passagiers daar lullig over doen: hun probleem. Als je weet dat je er alles aan doet om de vlucht voor je kind zo plezierig mogelijk te laten verlopen maar het om welke reden dan ook toch gewoon even niet lukt is dat al vervelend genoeg! Dit jaar gaan we voor het eerst met allebei de boys het vliegtuig in en ik ben benieuwd! Ik verheug me erop Benjamin mee te nemen naar onze favoriete plek, dus stiekem tel ik de weken nu al af.

Ik ben benieuwd of jullie graag vliegen met kinderen, of juist helemáál niet, en als je nog gouden tips hebt: deel ze vooral! Dankjewel voor het lezen.

Recommended Posts
Showing 22 comments
 • Marit

  Check of je vakantiebestemming een Ikea heeft. Voor 15 euro kan je altijd nog zo’n kinderstoel ophalen. Lig je qua kosten ook niet wakker van

  • bijzonderkleinwonder

   Goede tip! Bij ons ligt de Ikea een eind uit de richting, plus stoel past makkelijk bij de kinderwagen in de Prampack, maar kan inderdaad ook een oplossing zijn!

   • Abc123

    Let op dat bij KLM bij ons expliciet is aangegeven dat wij geen extra spullen in de kinderwagenkoffer mochten stoppen.

    • bijzonderkleinwonder

     Ja dat verschilt inderdaad per maatschappij. Ik heb alleen nog gevlogen met maatschappijen waarbij je toch al al die spullen mee mag nemen; dan maakt het voor hen niet uit of die stoel in de kinderwagenkoffer zit of los het ruim in gaat.

 • Mathiske

  Wij gaan misschien vliegen en hebben dan een baby van 5 maanden en een Peuter van 3. Ik zag dat je zon prampack ook kunt huren, ideaal. Ik ben alleen benieuwd of je bij een huurauto bijvoorbeeld een autostoel kunt huren enzo.

  • bijzonderkleinwonder

   Ja dat kan inderdaad! Bij een auto kun je vaak ook een autostoel huren. Bij de grotere instanties als Sixt, Hertz en Europcar kan het in ieder geval sowieso!

 • Margot

  Wij hebben een tijdje terug de kinderwagen ook meegenomen en daar handdoeken (op de kinderwagen heen gedaan als extra bescherming) en luiers bij gestopt. Op Schiphol begonnen ze meteen te klagen dat het geheel wel zwaar was (viel wel mee), dus toen hebben we nog wat spullen moeten verplaatsen. Ga dus niet helemaal los met extra spullen 😉

  • bijzonderkleinwonder

   Ja dat ligt dus echt zo erg aan de maatschappij waarmee je vliegt, en waar vandaan ook! Wij hebben in de Prampack afgelopen jaar de Joolz meegenomen, twee pakken luiers, wat puzzels, een aankleedkussen, Ikea kinderstoel EN twee badhanddoeken! Haha. Volksverhuizing. En was allemaal helemaal prima en geen probleem.

 • Mar

  Wij namen ook de bugaboo mee in een daarvoor bestemde hoes/koffer. Deze kost alleen wel 80 euro. Ik ben toen op marktplaats gaan kijken en kwam erachter dat ze door het hele land verhuurd werden. Voor 12 euro was ik klaar! Je moet vaak wel borg betalen.

 • Mar

  En natuurlijk de neusspray! Otrivin kids! Nooit last van oortjes

 • Saskia

  Hou er ook rekening mee dat het in een vliegtuig best fris of juist vrij benauwd kan zijn. Een vestje of slofjes die je makkelijk aan het uit doet (maar niet snel verliest) zijn altijd handig.

 • Tamara

  Is die prampack alleen van het merk stokke. Of is er ook nog een ander merk. Ik kan namelijk alleen het merk stokke vinden.

 • Jill

  Wij zijn opzoek naar een buggy voor vakantie en daar ik een ruime beschermtas om nog wat extra spulletjes in kwijt te kunnen. Iemand tips?

 • Inge

  Je hebt ook heel handige kinderstoeltjes die je aan de tafel kunt hangen. Is nog een stuk compacter dan een ikea stoel en kun je ook meenemen naar restaurants.

  Verder schone kleren is echt een must in de handbagage! Zowel voor jezelf als voor de baby. Ik heb helaas al meerdere spuitluiers gehad in het vliegtuig (thuis eigenlijk nooit) en zelf ook een keer schone kleren nodig gehad (vooral toen ze nog alleen borstvoeding kreeg)

  Maar het allerbelangrijkste is inderdaad proberen te ontspannen tijdens de vlucht. Dit maakt een enorm verschil! Ik probeer me op zulke dagen nergens druk over te maken. (Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk )

 • Marieke

  Wij hebben nog nooit gevlogen met onze kinderen, maar gaan altijd op zeilvakantie.
  De laatste jaren zorg ik voor bingokaarten, stickers en cadeautjes (van de Action). Op de bingokaarten staan picto’s van dingen die we onderweg tegen kunnen komen. (Verschillende vlaggen, meeuw, zeehond, boeien, etc)
  Wanneer ze iets zien, mogen ze het afplakken. Volle kaart = cadeautje.
  Jouw kindjes zijn nog wat te jong hiervoor, maar wellicht voor volgend jaar / het jaar erna wel leuk??

 • Sharon

  In juni naar Curacao met 2 kids. 2.5 jaar en 8 maanden. Je tip over de kinderwagen prampack ga ik toch eens nakijken. Ik wou een tweelingbuggy meenemen.. nu maar eens overwegen om toch de kinderwagen mee te nemen. Thanks!

 • Willemijn

  Hoe doe je dat met eten en drinken? Zijn dat soort producten ook gewoon te koop na de douane?

 • Ilona

  Moest je ook bijbetalen om de kinderwagen mee te laten gaan in het ruim?

  Wij gaan over 4 weken met onze dochter (dan 5,5 maand) naar Lanzarote. Wil graag de Joolz mee omdat, wat jij ook zegt, kindjes dan aan tafel kunnen zitten en hij natuurlijk veeel comfortabeler is dan een buggy.

  • bijzonderkleinwonder

   Nee dat is juist het eerste puntje.. Bij de maatschappijen waar wij mee gevlogen hebben mochten we letterlijk alles voor de kinderen gratis inchecken! Kinderwagen, campingbed, autostoel, kinderstoel. Zolang het maar voor een kind is mag het voor niks mee.

 • Melanie

  Hoi !
  Heb even dit berichtje weer opgezocht omdat wij in overweging zijn om te gaan vliegen in september. Mijn man wil het heel graag, ik vind het nog wel een dingetje. Onze zoon Mees is dan 6mnd maar vind het vliegen best wel spannend met hem en wat je allemaal mee moet nemen en hoe! We willen als we gaan niet te ver vliegen dus bv de Balearen, welk eiland nog niet over uit. Maar er moet natuurlijk van alles mee, ook voor vervoer enz.
  Ik moet wel de knoop door gaan hakken want anders schiet het ook niet op…. 😉

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!