TROUWEN: DE LOCATIE(S)

 In Bruiloft

Vandaag weer een artikeltje in de TROUWEN-reeks! Een van de allereerste dingen die wij deden toen wij eenmaal wisten dat we zouden gaan trouwen en de trouwdatum geprikt was, is het nadenken over waar dat hele feest dan precies plaats ging vinden. Zoals met álles, wanneer je hebt besloten te gaan trouwen, is ook wat locaties betreft de keuze reuze. Wil je als een prinses trouwen in een kasteel? Of juist aan het strand? Trouw je in de kerk? Of juist niet? Hoewel wij dachten dat we onze locaties heel snel gevonden hadden, zijn we in het hele voorbereidingsproces toch nog geswitcht, voor zowel de trouwlocatie als de feestlocatie. Ik vond het best een ding, want al met al moet zo’n locatie aan best wat eisen voldoen!

Het is sowieso handig om je zelf af te vragen wáár je wilt trouwen. Als in; in welke plaats. Dat maakt je meteen een stuk beperkter in je keuze. Hier in de omgeving heb je hartstikke veel prachtige trouwlocaties, maar wij wilden graag in onze woonplaats trouwen én feesten, omdat ons dat vooral ook wel heel praktisch leek, dus hebben we onze straal meteen verkleind tot alleen Uden. We hebben ervoor gekozen niet voor de kerk te trouwen. Dat is een heel persoonlijk iets waar ik verder niet te veel op in wil gaan. Ik vind religie zoiets persoonlijks; mijn blog is niet de plek om daar meningen over te vormen of uitlatingen over te doen. Ondanks dat Koen en ik allebei dus ‘officieel’ wel gelovig zijn, maakten we nu samen de keuze om niet in de kerk te trouwen. Ik vond dat ergens best jammer, omdat ik het wel een prachtige trouwlocatie vind, en ik het ook wel iets magisch vind hebben om in een kerk te trouwen, maar dat lijken me niet echt de goede redenen om dat ook echt te doen.. Nu heeft Uden op zich best een hele mooie ‘standaard’ trouwlocatie. De trouwzaal in het oude gemeentehuis is op zich hartstikke prima, dus toen we nog niet heel erg op dreef waren dachten we dat we daar ‘dan wel’ zouden trouwen. Dat het er totaal niet naar onze smaak was vergaten we voor het gemak; ik vond het vooral een mooi idee dat mijn ouders op precies diezelfde plek ook getrouwd zijn. Nou goed, lang verhaal kort; die locatie werd het uiteindelijk niet omdat we behoorlijk wat daggasten hadden, die daar dus niet allemaal inpasten. Moest de helft achterin staan! Beetje ongezellig. Dus, zoektocht ging verder.

Ik zal jullie de weg ernaartoe verder besparen, maar uiteindelijk hebben er voor gekozen in de Kruisherenkapel hier in Uden te trouwen. Ik heb het steeds jammer gevonden dat we niet in de kerk zouden trouwen omdat ik dat sfeertje zo mooi vond, en de Kruisherenkapel was daar de perfecte oplossing voor. Trouwen voor de wet, met het sfeertje van een kerk. Prachtige glas in lood ramen, de bijzondere akoestiek, de ruimte, de grote houten deuren. Ik vond – en vind – het echt een prachtige locatie. Normaal gesproken staan er zwarte plastic evenementenstoeltjes in de kapel, maar iedereen die mij een beetje kent weet dat ik met zulke dingen echt een gigántische zeikerd ben. We spraken dus met de beheerders van de kapel af dat zij hem zo goed als leeg zouden maken, en vervolgens regelden we via een verhuurbedrijf zelf ander meubilair. Allemaal wit, om het fris te houden, en daar ben ik nog steeds zo blij mee. Ik vond het echt prachtig.

Uiteindelijk zag dat er dus zo uit:

locatie1 locatie3 locatie4 locatie5

Voor het vervolg van de dag wilden we graag één locatie. Ik zag het niet zitten om te moeten verhuizen na het diner; dat kwam ook tijdtechnisch niet heel goed uit, dus moest er gezocht naar een locatie waar het allemaal zou kunnen: borrel, eten en feest. En dan het liefst ook nog een hotel vlakbij. Nou loopt Uden niet per se heel erg over van dat soort locaties, dus konden we opnieuw heel concreet een lijstje afvinken. We hielden uiteindelijk twee serieuze opties over. Na heel wat wikken en wegen kozen we voor de Orangerie. Vooral omdat we wisten dat het eten daar heel goed was – vonden wij criterium nummer één – en omdat het voldeed aan al onze andere eisen. Borrel, diner en feest onder hetzelfde dak vonden wij ideaal, en we zijn nog steeds blij dat we dat zo gedaan hebben.

locatie7 locatie6 locatie8 locatie2

Mijn tips

 • Maak van te voren een lijstje met dingen die je belangrijk vindt! Zo was het voor ons een must dat de locaties toegankelijk waren voor een rolstoel. Dat lijkt misschien een vanzelfsprekendheid, maar blijkt het vaak niet te zijn. Dat soort dingen zijn handig om vooraf even duidelijk te hebben.
 • Probeer door inrichting en dergelijke heen te kijken; als het niet je ding is is het vaak ook mogelijk om via andere wegen zelf meubilair aan te leveren.
 • Luister naar je gevoel! Het kan nog zo mooi zijn allemaal, maar als je gevoel niet oké is moet je het gewoon niet doen.
 • Wees kritisch! Óók op tarieven. Zodra het op een bruiloft aankomt schieten die vaak als een malle omhoog. Zeker iets om rekening mee te houden.
 • Denk na over de aankleding. Ik heb heel veel decoratie zelf gemaakt – komt nog een blogje over – wat ervoor zorgde dat het allemaal een persoonlijk tintje had. Dat maakte het voor ons extra leuk!

We zijn inmiddels anderhalf jaar verder, en we zijn nog steeds heel blij met de locaties die we gekozen hebben voor onze huwelijksdag. De kapel was prachtig, en ook op de tweede locatie was het precies zoals we wilden. Sfeervol en met héérlijk eten, zowel tijdens het diner als tijdens het feest! Blijft jammer dat je zo’n dag maar één keer meemaakt;).

Voor nu bedankt voor het lezen, en voor straks alvast een heel fijn weekend!

 

Recommended Posts
Showing 7 comments
 • Evelien

  Prachtige foto van jou en je vader!
  Leuk artikel weer en súper mooie locaties.

  Fijn weekend! XX

 • Loes Johanna

  Prachtige locaties! Wij zijn zelf bij Klooster Bethlehem in Haren bij Oss getrouwd, en daar had ik precies hetzelfde gevoel over de trouwzaal als jij beschrijft. Niet in de kerk trouwen, maar toch een beetje dat sfeertje. Ook nog steeds super blij mee. 🙂

  • Klooster Bethlehem is ook super mooi. Wij zijn in het voormalig gemeentehuis van Ravenstein getrouwd

 • Linda

  De kruisherenkapel is inderdaad erg mooi! Ben hier al vaker geweest voor bruiloften, maar herkende het niet van je foto’s haha. De witte stoelen geven het echt een andere (super mooie!!) uitstraling!

 • Jessica

  Wat een mooie locaties! De kapel voelt net een beetje als een kerk aan, ontzettend mooi met die witte stoelen

 • Isa

  Het ziet er allemaal prachtig uit! En wat mooi, die foto van jou en je vader. Bedankt ook voor de tips, vind ik heel handig! Fijn weekend x

 • Die kapel is zo ontzettend mooi! Gaaf ook met het witte meubilair! Wij zijn in het voormalig gemeentehuis in Ravenstein getrouwd. Ravenstein is een oud vesting stadje dus de uitstraling daar was ook zo mooi.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!