BACK TO REALITY

 In Moederschap

Nog welgeteld vijf dagen. Vijf hele dagen, en dan zit het erop. Dan is mijn zwangerschapsverlof voorbij en moet –  of mag? – ik weer aan het werk. 18 weken ben ik thuis geweest, ik had zestien weken verlof en twee weken zomervakantie, en die zitten er nu op. Maandag ga ik weer lekker aan de slag. Ik kreeg de afgelopen weken vaak de vraag óf ik weer ga werken, hoeveel ik ga werken, en hoe ik het dan met Morris ga doen, dus dat ga ik jullie bij deze allemaal vertellen!

Jullie weten inmiddels dat ik in het begin heel veel moeite had met mijn verlof. Ik kon er niet aan toe geven, gunde mezelf de rust niet en was de hele dag op zoek naar dingen te doen om maar bezig te blijven. Ik voelde me continu schuldig dat ik ‘vrij’ was, terwijl iedereen gewoon moest werken, en deed dus heel hard mijn best om maar vooral in actie te blijven. Uren aan stuk op de bank liggen, thee drinken en series bingewatchen genietend van de laatste weken zwangerschap, heb ik dus ook niet gedaan. Achteraf snap ik daar geen bal van en vind ik dat best een beetje zonde. Ik ben nou eenmaal een type met weinig zitvlees, maar júíst tijdens een zwangerschapsverlof is het ZO lekker dat je even niets moet. Je hóéft dan niet te werken, dat is juist waarvoor dat hele zwangerschapsverlof bestaat! En hallo, we zijn ondertussen toch ook even een topprestatie aan het leveren? Nou ja,  gedane zaken nemen geen keer. Voor ik goed en wel gewend was aan mijn verlof, diende mijn bevalling zich aan en werd kleine Morris geboren. Vanaf dat moment werd dat eerder zo vervloekte verlof één groot feest. De eerste weken gingen in een soort waas aan me voorbij. Ik zat ergens heel ver weg op mijn grote roze wolk te genieten van mijn baby. Lag uren met hem op mijn borst, ging er af en toe met hem op uit en was vooral bezig met het moederschap. Toch kreeg ik ook nu na een paar weken een beetje de kriebels. Toen we eenmaal onze draai hadden gevonden, voelde ik opnieuw die drang om van alles aan te grijpen om maar bezig te blijven en maar te kunnen zeggen dat ik het druk had. Waarom? Geen idee, maar ik plande mijn dagen wéér tjokvol en vergat wéér dat een verlof er ook is om rust te nemen en bij te komen van alles wat je in zo’n relatief korte periode overkomt. Pas na de derde antibioticakuur in twee weken en de nodige preken van iedereen om me heen viel dat kwartje echt en besloot ik de laatste weken van mijn verlof gewoon volle bak te genieten van het niets mogen doen en van de tijd met onze kleine man.

De afgelopen twee weken zijn we op vakantie geweest en was er voor dat ‘niets doen’ ineens alle tijd en ruimte. Op een bedje liggen, tijdschriften lezen, zonnen en lekker eten; meer deed ik eigenlijk niet. Even niet continu wassen draaien, huis stofzuigen en koken, maar even alleen maar ‘zijn’! En wat was dat heerlijk! Ik heb zo kunnen genieten van de tijd met mijn gezin, dat ik geen tel bezig ben geweest met alles wat ik zou kunnen, willen of moeten doen. Echt een vakantie zoals die voor ons moet zijn. 

En nu is het alweer woensdag en ga ik over een paar dagen weer werken. Ik verheug me er erg op weer lekker aan de slag te gaan. Voor degenen onder jullie die nog niet weten wat voor werk ik doe: ik werk voor het bedrijf van mijn vader en zijn compagnon, en doe daar de administratie en marketing (voor degenen die denken dat je de hele dag je nagels kunt gaan zitten vijlen achter je bureau als je voor je vader werkt: ik nodig je graag uit om het ‘n dagje te proberen ;)!) Ik heb een súperleuke baan waar ik ontzettend veel plezier en voldoening uit haal. Ik kan en wil niet te veel in details treden in verband met privacy van de betrokkenen, en ik hoop héél erg dat jullie dat begrijpen, maar door omstandigheden ben ik in de gelegenheid Morris mee te nemen naar mijn werk. Terwijl ik aan de slag ga wordt er heel goed op Morris gepast. Ik kan even naar hem toe om hem te voeden, en ga daarna gewoon weer terug naar mijn werkplek om mijn ding te doen. Hij zal dus niet in mijn ‘directe’ omgeving zijn, maar wel dicht genoeg in de buurt om snel bij hem te zijn als er echt iets aan de hand is.

Voorlopig blijf ik nog even 24 uur werken. Ik hoop dat dat over een poosje 20 uur gaat zijn, maar voor nu is dit nog hartstikke prima. Die 24 uur verspreid ik over vier dagen, waarvan één dag thuis. Waarschijnlijk gaat mama op mijn thuiswerkdag een paar uur oppassen zodat ik ook écht even door kan knallen. Nu slaapt Morris overdag nog regelmatig, maar als dit straks minder wordt vermoed ik dat het min of meer onmogelijk is echt geconcentreerd te werken als hij hier rondjes door de hut kruipt en ook aandacht van me vraagt.

Ik ben zo benieuwd hoe het in de praktijk allemaal uit gaat pakken! Je bedenkt natuurlijk van alles om het voor iedereen zo goed mogelijk te doen, maar het is toch nog maar de vraag hoe het dan gaat zijn als het écht zo ver is. Voor nu denk ik echt dat we het heel goed geregeld hebben, maar dat moet altijd nog maar blijken. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen straks. We moeten er vast even onze weg in vinden, maar als iedereen dat lukt zullen wij het ook wel voor mekaar krijgen denk ik dan maar.

En dan was dat het rationele stuk met hoe we het praktisch gezien geregeld hebben. Want allemaal leuk en aardig, maar hoe vóélt dat nou, weer gaan werken na je verlof? Ik kan er best kort over zijn: eigenlijk wel prima. Ik heb zin om weer lekker aan de slag te gaan. Nou realiseer ik me uiteraard ook wel dat het feit dat ik Morris niet achter hoef te laten of weg hoef te brengen daar ook  een grote rol in speelt. Ik hoef hem niet te missen, en dat maakt voor mijn gevoel een groot verschil. Wat ik wél even slikken vind is dat er met het einde van mijn verlof ook een einde komt aan een ontzettend bijzondere periode. Het voelt toch als een soort afsluiting, en als het begin van een nieuwe fase. Dat vind ik mooi, en fijn, maar ik ben niet zo goed in afscheid nemen dus ergens vind ik dat ook best wel even een ding. Ik probeer het voor mezelf niet groter te maken dan het is en er zo nuchter mogelijk in te staan; zóveel verandert er ten slotte niet. Ik ga ‘gewoon’ weer aan het werk, net als ik altijd heb gedaan. Nu ben ik alleen behalve vrouw óók nog moeder van onze kleine man!

Dan ga ik nu nog even een paar dagen genieten van mijn mannen! Vandaag zijn we een dagje aan zee, bij Koen zijn ouders. Vrijdag gaan we een dagje naar Amsterdam om mijn verjaardagscadeautje te kopen, zaterdag moet Koen voetballen en zondag ben ik jarig! We hebben dus nog een paar hele leuke dagen voor de boeg.

Hoe vond jij het om weer te gaan werken naar je verlof? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. Bedankt voor het lezen! X

Recommended Posts
Showing 25 comments
 • Anouk

  Zelf zag ik er best tegenop om weer te gaan werken na mijn verlof. Ik werd helemaal somber van het idee. (terwijl ik ook superleuk werk heb). Eenmaal aan het werk viel het 100 procent mee en eigenlijk veranderde er minder dan verwacht. En de kindjes naar de opvang brengen viel me ook mee.
  Het genieten houdt niet op na je verlof kan ik je vertellen!:-)

 • Mirjam

  Wat schrijf je toch leuk!
  Ik had een beetje hetzelfde als jij voor ik weer moest werken. Maar toen het eenmaal zover was en mijn eerste dag was aangebroken was het heerlijk ook even met wat anders bezig te zijn. En daarna …….snel naar huis en knuffelen !! 🙂

  Geniet nog even van je laatste week!

 • Mirjam

  Wat schrijf je toch leuk!
  Ik had een beetje hetzelfde als jij voor ik weer moest werken. Maar toen het eenmaal zover was en mijn eerste dag was aangebroken was het heerlijk ook even met wat anders bezig te zijn. En daarna …….snel naar huis en knuffelen !! 🙂

  Geniet nog even van je laatste week!

 • Eef

  Werken? Hééééérlijk! zowel ik als mijn man 4 dagen in de week werken.. Even geen omkijken naar de kleine even geen praatjes hoe is het met de baby maar vragen van Hoe gaat het met jou? Weer even terug in de ‘gewone’ wereld.. Kleine gaat maandag naar oma (althans die komt naar ons) dinsdag KDV woensdag andere oma en donderdag is mijn man vrij, vrijdag ben ik vrij en het weekend is hij dan ook thuis. Het is heerlijk om weer thuis te komen. Maar ook heerlijk om je eigen ding te hebben,

 • Eef

  Werken? Hééééérlijk! zowel ik als mijn man 4 dagen in de week werken.. Even geen omkijken naar de kleine even geen praatjes hoe is het met de baby maar vragen van Hoe gaat het met jou? Weer even terug in de ‘gewone’ wereld.. Kleine gaat maandag naar oma (althans die komt naar ons) dinsdag KDV woensdag andere oma en donderdag is mijn man vrij, vrijdag ben ik vrij en het weekend is hij dan ook thuis. Het is heerlijk om weer thuis te komen. Maar ook heerlijk om je eigen ding te hebben,

 • upje

  Wow, wat vliegt de tijd! En wat fijn dat je er eigenlijk best naar uitkijkt om terug te gaan werken. Ik denk dat je het prima hebt geregeld… al ben ik wel benieuwd hoe je je ‘werk thuis’ gaat regelen. Dat vond ikzelf alvast het lastigste onderdeel van opnieuw aan de slag gaan (al was dat hier wel allebei gewoon voltijds), wanneer moet je dan in vredesnaam de was en de plas gedaan krijgen. Dit keer ga ik toch proberen daar op voorhand over na te denken, zodat er minder frustraties rond zullen komen.
  Ik wens je nog heerlijke dagen thuis en daarna veel succes met het zoeken naar jullie nieuwe rotme. Komt helemaal goed!

 • upje

  Wow, wat vliegt de tijd! En wat fijn dat je er eigenlijk best naar uitkijkt om terug te gaan werken. Ik denk dat je het prima hebt geregeld… al ben ik wel benieuwd hoe je je ‘werk thuis’ gaat regelen. Dat vond ikzelf alvast het lastigste onderdeel van opnieuw aan de slag gaan (al was dat hier wel allebei gewoon voltijds), wanneer moet je dan in vredesnaam de was en de plas gedaan krijgen. Dit keer ga ik toch proberen daar op voorhand over na te denken, zodat er minder frustraties rond zullen komen.
  Ik wens je nog heerlijke dagen thuis en daarna veel succes met het zoeken naar jullie nieuwe rotme. Komt helemaal goed!

 • Lieke

  Goed geregeld zo, heerlijk! Veel succes!

 • Lieke

  Goed geregeld zo, heerlijk! Veel succes!

 • Kimberley

  Aah wat vliegen de weken voorbij, fijn dat je de kleine lekker mee kunt nemen. Ik ben ook al weer een paar weekjes aan het werk en vindt het wel weer lekker om te werken. Dagje naar oma en de andere twee naar de opvang ( waar ik werk) dan zijn ze lekker dicht in de buurt mocht er iets zijn.

  Geniet nog even van je laatste daagjes.

 • Kimberley

  Aah wat vliegen de weken voorbij, fijn dat je de kleine lekker mee kunt nemen. Ik ben ook al weer een paar weekjes aan het werk en vindt het wel weer lekker om te werken. Dagje naar oma en de andere twee naar de opvang ( waar ik werk) dan zijn ze lekker dicht in de buurt mocht er iets zijn.

  Geniet nog even van je laatste daagjes.

 • Roos

  Voor mij voelt het echt als landen in de normale wereld na al die maanden op lichtblauwe wolkjes te hebben gezweefd. Morgen mijn tweede dag… en ja ik hou echt van mijn werk en toen ik er eenmaal was was het echt alsof ik nooit ben weg geweest. Maar ik hou nog meer van mijn gezin. … Hoewel huismoeder me echt niks lijkt zou iets minder werken mij wel fijner lijken…. succes Michelle..ben zo blij voor je dat je het zo fijn hebt kunnen regelen. Geen urenlange kolf sessies maar je kindje gewoon live voeden.

 • Roos

  Voor mij voelt het echt als landen in de normale wereld na al die maanden op lichtblauwe wolkjes te hebben gezweefd. Morgen mijn tweede dag… en ja ik hou echt van mijn werk en toen ik er eenmaal was was het echt alsof ik nooit ben weg geweest. Maar ik hou nog meer van mijn gezin. … Hoewel huismoeder me echt niks lijkt zou iets minder werken mij wel fijner lijken…. succes Michelle..ben zo blij voor je dat je het zo fijn hebt kunnen regelen. Geen urenlange kolf sessies maar je kindje gewoon live voeden.

 • Roos

  Voor mij voelt het echt als landen in de normale wereld na al die maanden op lichtblauwe wolkjes te hebben gezweefd. Morgen mijn tweede dag… en ja ik hou echt van mijn werk en toen ik er eenmaal was was het echt alsof ik nooit ben weg geweest. Maar ik hou nog meer van mijn gezin. … Hoewel huismoeder me echt niks lijkt zou iets minder werken mij wel fijner lijken…. succes Michelle..ben zo blij voor je dat je het zo fijn hebt kunnen regelen. Geen urenlange kolf sessies maar je kindje gewoon live voeden.

 • Cintha

  Ik ‘moet’ over 1,5 week ook weer beginnen..Zeker dat laatste wat je schrijft herken ik, het afsluiten van een periode. Als ik daar nu aan denk krijg ik een brok in m’n keel, bah! Ik vind vooral het er-tegenaan-hikken niet zo leuk.. Maar ja!

  Hele fijne dagen, geniet nog even volop!

 • Cintha

  Ik ‘moet’ over 1,5 week ook weer beginnen..Zeker dat laatste wat je schrijft herken ik, het afsluiten van een periode. Als ik daar nu aan denk krijg ik een brok in m’n keel, bah! Ik vind vooral het er-tegenaan-hikken niet zo leuk.. Maar ja!

  Hele fijne dagen, geniet nog even volop!

 • Jesje91

  Wat fijn dat je zin hebt om weer aan het werk te gaan en wat ontzettend fijn dat je in de gelegenheid bent om Morris gewoon mee te nemen. Geniet van je laatste dagen vrij, en veel succes maandag!

 • Jesje91

  Wat fijn dat je zin hebt om weer aan het werk te gaan en wat ontzettend fijn dat je in de gelegenheid bent om Morris gewoon mee te nemen. Geniet van je laatste dagen vrij, en veel succes maandag!

 • Isa

  Toch wel een beetje spannend hè, om weer te beginnen. Het helpt vast en zeker, dat je Morris lekker met je mee kunt nemen. Ik mag ook bijna weer! Dat vind ik eigenlijk ook wel prima. Maar ook ik heb geloof ik vooral moeite met het ‘afsluiten’ van die bijzondere periode, haha. Veel succes alvast en een paar hele fijne dagen gewenst! X

 • Isa

  Toch wel een beetje spannend hè, om weer te beginnen. Het helpt vast en zeker, dat je Morris lekker met je mee kunt nemen. Ik mag ook bijna weer! Dat vind ik eigenlijk ook wel prima. Maar ook ik heb geloof ik vooral moeite met het ‘afsluiten’ van die bijzondere periode, haha. Veel succes alvast en een paar hele fijne dagen gewenst! X

 • Mil0u21

  Wat grappig dat je bij je vader werkt. Ik weet niet of ik dat zelf zou kunnen maar aangezien jij er graag naar toe gaat en ik jullie goede band zie kan het dus ook leuk zijn!

  Ik studeer nog en in april moest ik na een jaar verlof er toch echt aan geloven. Gelukkig mocht ik tot de zomervakantie maar 2 dagen naar school. Zo kon ik er een beetje inkomen. Maar helaas moet ik in september echt 5 dagen naar school en vanaf eind oktober 2 dagen school en 3 dagen stage. Dat word wel ff pittig maar als het goed is haal ik in juni 2017 mijn diploma.

  Gelukkig is de opvang voor Mayka ook goed geregeld. Dat scheelt denk ik al een hele boel! Ik laat haar 2 dagen pw met een gerust hart achter bij mijn schoonmoeder en 3 dagen op het kdv waar ze nu al een halfjaar heen gaat. En daar werken ze precies zo hoe ik het fijn vind! Ook prettig dus!

  Na mijn studie gaan we voor een maand naar Thailand en daarna hoop ik dat ik ergens een baan kan vinden voor 24 uur! 🙂

 • Mil0u21

  Wat grappig dat je bij je vader werkt. Ik weet niet of ik dat zelf zou kunnen maar aangezien jij er graag naar toe gaat en ik jullie goede band zie kan het dus ook leuk zijn!

  Ik studeer nog en in april moest ik na een jaar verlof er toch echt aan geloven. Gelukkig mocht ik tot de zomervakantie maar 2 dagen naar school. Zo kon ik er een beetje inkomen. Maar helaas moet ik in september echt 5 dagen naar school en vanaf eind oktober 2 dagen school en 3 dagen stage. Dat word wel ff pittig maar als het goed is haal ik in juni 2017 mijn diploma.

  Gelukkig is de opvang voor Mayka ook goed geregeld. Dat scheelt denk ik al een hele boel! Ik laat haar 2 dagen pw met een gerust hart achter bij mijn schoonmoeder en 3 dagen op het kdv waar ze nu al een halfjaar heen gaat. En daar werken ze precies zo hoe ik het fijn vind! Ook prettig dus!

  Na mijn studie gaan we voor een maand naar Thailand en daarna hoop ik dat ik ergens een baan kan vinden voor 24 uur! 🙂

 • Mil0u21

  Wat grappig dat je bij je vader werkt. Ik weet niet of ik dat zelf zou kunnen maar aangezien jij er graag naar toe gaat en ik jullie goede band zie kan het dus ook leuk zijn!

  Ik studeer nog en in april moest ik na een jaar verlof er toch echt aan geloven. Gelukkig mocht ik tot de zomervakantie maar 2 dagen naar school. Zo kon ik er een beetje inkomen. Maar helaas moet ik in september echt 5 dagen naar school en vanaf eind oktober 2 dagen school en 3 dagen stage. Dat word wel ff pittig maar als het goed is haal ik in juni 2017 mijn diploma.

  Gelukkig is de opvang voor Mayka ook goed geregeld. Dat scheelt denk ik al een hele boel! Ik laat haar 2 dagen pw met een gerust hart achter bij mijn schoonmoeder en 3 dagen op het kdv waar ze nu al een halfjaar heen gaat. En daar werken ze precies zo hoe ik het fijn vind! Ook prettig dus!

  Na mijn studie gaan we voor een maand naar Thailand en daarna hoop ik dat ik ergens een baan kan vinden voor 24 uur! 🙂

 • Mil0u21

  Wat grappig dat je bij je vader werkt. Ik weet niet of ik dat zelf zou kunnen maar aangezien jij er graag naar toe gaat en ik jullie goede band zie kan het dus ook leuk zijn!

  Ik studeer nog en in april moest ik na een jaar verlof er toch echt aan geloven. Gelukkig mocht ik tot de zomervakantie maar 2 dagen naar school. Zo kon ik er een beetje inkomen. Maar helaas moet ik in september echt 5 dagen naar school en vanaf eind oktober 2 dagen school en 3 dagen stage. Dat word wel ff pittig maar als het goed is haal ik in juni 2017 mijn diploma.

  Gelukkig is de opvang voor Mayka ook goed geregeld. Dat scheelt denk ik al een hele boel! Ik laat haar 2 dagen pw met een gerust hart achter bij mijn schoonmoeder en 3 dagen op het kdv waar ze nu al een halfjaar heen gaat. En daar werken ze precies zo hoe ik het fijn vind! Ook prettig dus!

  Na mijn studie gaan we voor een maand naar Thailand en daarna hoop ik dat ik ergens een baan kan vinden voor 24 uur! 🙂

pingbacks / trackbacks
 • […] ik het precies zou gaan regelen met werk, dus als je dat nog niet gelezen hebt; vooral even doen (KLIK!). In dat artikel vertelde ik ook hoe we het allemaal gepland hadden met opvang en uren. Inmiddels […]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!