BENJAMIN 3 MAANDEN: ONS RITME

 In Baby, Benjamin

Gisteren was Benjamin precies drie maanden oud. 13 weken is hij inmiddels bij ons en ik vind het echt bi-zar hoe snel dat voorbij gevlogen is. Ik was al gewaarschuwd; met een tweede zou het allemaal nog veel sneller gaan dan met een eerste kind, en dat ervaar ik dus ook echt zo. Het is net of we op standje doorspoelen staan en er nergens pauze komt: de tijd vliegt! Dat vind ik overigens helemaal niet erg. Ik kijk er ontzettend naar uit dat hij straks in dezelfde fase zit als Morris nu. Dat hij ons kan vertellen wat hij wil, dat hij gaat leren kruipen en daarna lopen, dat hij gezellig met ons mee-eet, dat we hem dingen kunnen leren. Ik vind het leuk dat we min of meer weten wat er komt, de komende anderhalf jaar, maar geniet ook onwijs van het kleine baby’tje dat hij nu nog is. Ik krijg heel veel vragen over ons ritme met hem, over hoe we het aanpakken met slaapjes en voedingen, dus dat vertel ik jullie vandaag!

De afgelopen drie maanden zijn omgevlogen. Wennen aan het ouderschap, zoals je dat doet als je voor het eerst papa en mama wordt, hoefden we deze keer niet. Dat maakt dat we vrijwel meteen in een lekker ritme zaten met Benjamin. Ik vertelde jullie al dat Benjamin net als Morris een onwijs ritmekind is, en dat vinden we helemaal niet erg. Hij slaapt op min of meer vaste tijden, drinkt op min of meer vaste tijden en zolang we dat in ons achterhoofd houden gaat het allemaal als een trein en is hij ontzettend tevreden. Een paar weken geleden ben ik met hem bij de osteopaat geweest. Ik vond het erg vervelend dat hij zoveel spuugde, maar stuitte best op wat onbegrip. Hij sliep goed, groeide als kool en huilde nauwelijks, dus wat piepte ik nou? Ik vond het gewoon echt heel naar dat hij vaak maar blééf spugen, dat ik hem ‘s avonds in een kletsnat bed vond met zijn gezichtje helemaal onder zijn eigen spuug en dat dat lijfje continu zo bleef werken. Ik besloot op aanraden van mijn lievelingsverloskundige – jullie kennen haar inmiddels;) – een bezoekje te brengen aan de osteopaat, en dat bleek de oplossing! Ik kan niet eens precies navertellen waar het nou aan lag, maar hij had in ieder geval heel veel spanning in zijn bovenbuik en nekje, en toen ze dat een poosje gemasseerd had tijdens twee consulten was het een heel stuk minder. En dat is nog steeds zo. Hij spuugt nog steeds, maar bij lange na niet zo veel meer als voorheen en vooral de onrust in zijn lijfje is minder, en daar ben ik blij mee! Dat heeft dus echt zin gehad. Benjamin krijgt volledig borstvoeding. Hij heeft tot op heden twee keer een fles gedronken en die neemt hij prima – als hij z’n eten maar krijgt;) – maar dat doen we eigenlijk alleen als het niet anders kan. We zitten nu op vier voedingen per dag, en die dagen zien er zo uit:

8:30 uur

Vaak moet ik Benjamin rond deze tijd wakker maken. Soms wordt hij uit zichzelf wakker, maar vaker slaapt hij nog als ik hem kom wekken. Dan draai ik hem op zijn rug, maak ik zijn slaapzakje open en word ik begroet met een grote glimlach. Ik sta zelf altijd rond zevenen op zodat ik mezelf op mijn gemak het nieuws kan lezen, aan kan kleden, op kan maken en kan kolven. Dat is nodig na een nacht zonder voedingen en hoewel ik dat kolven niks vind ben ik wel blij dat we zo een voorraadje melk in de diepvries hebben voor als het nodig mocht zijn. Als ik niet kolf staat de boel zo op spanning dat Benjamin niet aan kan happen, dus dit is voor ons een prima oplossing. Nadat ik hem rustig wakker heb laten worden haal ik hem uit bed, was ik hem en kleed ik hem aan.

8:45 uur

We zijn beneden! Morris zit aan zijn ontbijt, en Benjamin krijgt zijn eerste voeding. Die geef ik hem aan de keukentafel bij Morris, of op ons gemakje op de bank. Benjamin drinkt een minuut of vijf aan één kant, daarna laat ik hem even boeren zodat het wat kan zakken, en daarna drinkt hij nog ongeveer drie minuutjes aan de andere kant. Als hij klaar is met drinken houd ik hem even overeind – als ik dat niet doe krijgen we één groot spuugfestijn – en daarna speelt hij even in de box, oefenen we op zijn buikje of gaan we even op pad.

10:00 uur

Anderhalf uur nadat hij wakker is geworden wordt Benjamin vaak weer moe. Dan gaat hij gapen, een beetje jengelen of als een visje op het drogen liggen spartelen en heel wild maaien met zijn armpjes en beentjes. Dan gaan we weer naar boven, verschoon ik hem, zing ik zijn slaapliedje en leg ik hem op zijn buik in bed. Vaak jammert hij dan een minuut of twee, dat doet hij al-tijd voor het slapengaan, maar daarna valt hij eigenlijk vrijwel meteen in slaap.

12:30 uur

Om half een hebben we weer een klaarwakkere baby! Regelmatig wordt hij tussendoor ook al een keertje wakker, maar dan laat ik hem liggen en valt hij altijd terug in slaap. Tegen lunchtijd is hij uitgeslapen en haal ik hem weer uit bed. Tijd voor weer een schone luier! Rond 12:45 uur krijgt Benjamin zijn tweede voeding van de dag. Ook nu geldt: tussendoor even laten zakken en een boertje laten om dat extreme spugen tegen te gaan. Hierna is het eigenlijk een herhaling van de ochtend: lekker spelen in de box of op een speelkleed en knuffelen met Morris en mij.

14:00 uur

Middagdutjestijd! Opnieuw anderhalf uur na wakker worden breng ik Benjamin naar bed toe, volgens hetzelfde ritueel. Schone luier, slaapzakje aan en slaapliedje zingen. Ik leg hem weer op zijn buikje in bed, stop hem in en zet zijn muziekdoosje aan. Ook nu gaat hij vaak weer even liggen jammeren, maar dat hoort echt bij het kind: het houdt na een paar minuutjes op en dan valt hij rustig in slaap! In het begin rende ik na het eerste piepje weer naar zijn kamer, maar we weten inmiddels dat dat averechts effect heeft en hij daar alleen maar onrustiger van wordt.

16:30 uur

Na opnieuw een dutje van tweeënhalf uur is Benjamin wakker. Het komt ook nog wel eens voor dat ik hem echt wakker moet maken omdat het weer tijd is voor een voeding, maar over het algemeen geeft hij het zelf wel aan. We doen weer hetzelfde als ‘s ochtends: schoon luiertje, aankleden en knuffelen. Om 16:45 krijgt Benjamin dan de derde voeding van de dag. Vaak blijft hij nu heel lang wakker. Als ik ga koken zet ik hem in de Nuna Leaf zodat hij lekker bij me in de buurt is, en als Koen thuiskomt wil hij graag even met de jongens spelen. Als wij aan tafel zitten blijft Benjamin vaak in de Leaf, leg ik hem in het babynestje op het tafel bij ons, of doe ik hem in de draagdoek als hij een beetje onrustig is. Af en toe valt hij dan nog heel even in slaap, maar dat is vaak niet langer dan een kwartiertje. De rest van de tijd is hij wakker! De jongens gaan allebei om de dag in de bad. Als het wasdag is doen we dat om 19:30 uur, zodat ze daarna lekker rozig zijn en meteen door naar bed kunnen.

20:00 uur

De laatste voeding van de dag! Deze doe ik, net als ik toentertijd met Morris deed, bij ons op het grote bed. Ik trek Benjamin zijn slaapzakje aan, geef hem zijn vitamientjes en tenslotte zijn laatste voeding. Op de avonden dat Koen thuis is lezen we ondertussen met z’n vieren een verhaaltje, op de andere avonden doe ik dat voor de voeding. Deze voeding duurt vaak wat langer dan de andere voedingen. Hij drinkt op zijn gemak en ik laat hem wat langer ‘doortutteren’ dan normaal; dan drinkt hij niet meer echt, maar ligt hij nog een beetje te tutten. Vaak valt Benjamin aan de borst al in slaap en kan ik hem zo overleggen in zijn bedje; zo niet leg ik hem wakker in zijn bed en valt hij zelf vrijwel direct in slaap, om vervolgens het klokje rond te slapen!

Ik zit heus niet iedere dag klaar met m’n stopwatch, en alles schuift regelmatig een kwartiertje naar voren of juist wat door, maar over het algemeen genomen is dit hoe onze dagen eruit zien! Als we onderweg zijn doet Benjamin zijn dutjes in de kinderwagen of auto, maar de tijden waarop hij drinkt veranderen eigenlijk nooit. Komende week gaat dat natuurlijk wel moeten, als ik weer aan het werk ga. Dan gaan we alles doordeweeks een half uurtje vervroegen, zodat ik gewoon op tijd op mijn werk kan zijn!

We hadden niet gedacht dat we dit nog een keer zouden krijgen na Morris, maar Benjamin is een ontzettend tevreden baby en een goede slaper. Bij hem versterkt het één het ander ook. Ik geniet onwijs van hem en ben heel erg blij dat het zo goed met hem gaat. Hij wordt zo snel groot. Vandaag – als jullie dit lezen – moeten we weer naar het consultatiebureau om te meten en te wegen én een prik te halen. Ik ben heel erg benieuwd hoe dat ervoor staat. We zien wel dat hij niet precies zo flink is als zijn grote broer met drie maanden was, maar die groeide in het begin ook wel heeel erg hard, dus we gaan het horen!

Ik wens jullie een heel fijn weekend toe voor straks lieve allemaal. Bedankt voor het lezen:)!

 

Recommended Posts
Showing 6 comments
 • Lieke van Veen

  Wat vervelend dat hij zoveel moest spugen. Gelukkig is dit al een stuk minder geworden. Nog een heel fijn weekend!

 • Sandra

  Wat mooi om te lezen dat je een ritme hebt gevonden waar zowel Benjamin als jullie het goed bij doen! Onze zoon (de eerste, hij heet Ben trouwens), is volgende week 4 maanden en we hebben sinds 3 maanden pas een echt ritme. Ik dacht toen, ik ga toch een beetje vaste tijden aanhouden, en kreeg daarop af en toe best commentaar. Dat het toch wellicht beter was om het ritme van Ben zelf aan te houden. Nou hij had geen regelmaat en sindsdien ik dat er zelf in heb gegooit hebben we alleen maar een blij en tevreden kind. Goede keuze dus! Ik begrijp helemaal wat je zegt, zo herkenbaar! Een ritme waar jullie het allemaal goed bij doen is gewoon enorm fijn. Vooral wanneer je weer wilt gaan werken! 🙂

 • Esther

  Goed om te lezen, ik heb door jouw eerdere verhaal over ritme hetzelfde toegepast en mijn dochter van 8 weken slaapt nu tot 7.5 uur door ipv 3 uurtjes, meek dat die routine prima werkt. En toeballig vanavond een heel onrustige baby, maar wat ik eigenlijk lees o.a. bij jou en op andere sites is toch een beetje oververmoeidheid. Weer een lesje voor morgen, iets vroeger de rust weer inbrengen 🙂

 • Mar

  Een leuk bericht en wat schrijf je goed! 🙂
  Onze dochter, van inmiddels drie maanden, is ook enorm geholpen met de bezoekjes aan de osteopaat. We zijn inmiddels vier sessies verder met een super resultaat! Perfect als het werkt!
  Daarnaast vind ik het heel knap dat je zo’n steady ritme het gevonden. Een top mama, ga zo door!

 • Claudia

  Wat typisch dat kinderen zo van elkaar kunnen verschillen! Die van ons kon met 1 jaar nog wel elke 3 uur aan de borst dag en nacht. En nu met anderhalf zullen we het nog maar niet over doorslapen hebben 😉

  Maar wat heerlijk dat Benjamin zo soepeltjes in jullie leventje is gaan passen!

pingbacks / trackbacks
 • […] maar dat leek me een beetje onnozel omdat het A. heel erg lijkt op zijn ritme met drie maanden (KLIK!) en B. heel erg lijkt op Morris z’n ritme met zeven maanden (KLIK!) Het is eigenlijk een […]

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!