Nou jongens, daar is ie dan hoor! Volgens mij één van de artikelen waar het allermeeste om gevraagd is: het recept van de tiramisutaart die ik heel graag maak. Er gaat hier geen verjaardag meer voorbij zonder deze. Hij is zó lekker, supergemakkelijk te maken, binnen een uurtje klaar én hij hoeft niet in de oven. Alle credits voor dit mega eenvoudige en té lekkere recept gaan overigens naar Mees. Zij maakte hem ooit voor mijn verjaardag en sindsdien ben ik verkocht! Het is ook een receptje wat je naar je eigen hand zou kunnen zetten als je graag wat ingewikkelder doet. Haha. Je zou bijvoorbeeld zelf een bodem kunnen maken, of met ei aan de gang kunnen gaan. In dit recept doen we dat allemaal niet! Een foolproof & mommyproof variant dus: kan niet mis gaan en ook bij gebrek aan tijd heb je binnen no-time een zelfgemaakte taart op tafel. Ik vertel je hoe je dat doet!

WAT HEB JE NODIG:

  • springvorm
  • bakpapier
  • een pak lange vingers
  • 3/4 pak Mariakoekjes of theebiscuits
  • 100 gram boter – die vergat ik even op de foto te zetten
  • 500 gram mascarpone
  • 180 ml slagroom
  • 100 gram suiker – ongeveer, dit is naar smaak en kan ook meer of minder zijn!
  • 1 kopje sterke koffie
  • 1 goede scheut Disaronno of Amaretto
  • cacao

BEREIDINGSWIJZE:

  • Leg allereerst het bakpapier op de bodem van de springvorm. Doe ‘m daarna dicht en knip het overtollige papier aan de zijkanten weg.
  • Om te beginnen verkruimel je de koekjes. Dat kun je met de hand doen in een kom, in een zak of theedoek en dan kapot slaan met de deegroller – heel lekker als je even wat frustratie kwijt wilt;) – of je vermaalt ze in een keukenmachine of blender. Ik doe het zelf altijd met de blender.
  • Smelt de boter in een steelpannetje.
  • Doe vervolgens de koekkruimels hierbij en hussel het goed door.
  • Doe nu het boter-koek mengsel in de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel. Écht stevig, want als je dat niet doet valt je hele bodem straks uit elkaar. Zet de springvorm in de koelkast zodat de boel even lekker af kan koelen.

  • Doe de mascarpone, slagroom en suiker in een kom en meng tot het stevig is. Ik voeg zelf meestal ongeveer 100 gram suiker toe, maar dat is een smaakkwestie! Als je hem minder zoet wilt voeg je minder toe, als je van zoet houdt wat meer.
  • Pak de springvorm weer uit de koelkast, en verdeel de eerste helft van het slagroom-mascarpone-suiker mengsel over de bodem.

  • Zet een kopje sterke koffie en voeg er een flinke scheut Disaronno aan toe. Ook weer naar smaak. Zonder als een drankorgel over te willen komen; ik vind dat heeel lekker dus ik ga voor ‘n stevig scheutje.
  • Dip de lange vingers in de koffie met Disaronno, en leg ze vervolgens in de springvorm, net zolang tot de vulling helemaal bedekt is.

  • Verdeel nu de tweede helft van het mengsel over de lange vingers.
  • Eindig met een laagje cacaopoeder. Ik gebruik hiervoor een zeef om klontjes te voorkomen. Wel voorzichtig doen; anders krijg je zo’n dikke laag poeder en dat vind ik persoonlijk nooit zo’n succes.

En dan is je taart klaar! Zeg ‘m nog even in de koelkast zodat ie een beetje steviger kan worden, en dan is ie klaar om aan te snijden! Zoals ik al zei: ook aan dit recept kun je vanalles veranderen als je wilt, maar ik vind hem heerlijk zo en hij is zó gemakkelijk te maken. Aanradertje dus! Je zou ‘m ook al toetje kunnen maken trouwens, met een bolletje ijs en wat caramelsaus bijvoorbeeld. Of met een bodem van Oreo’s en een druppie chocolade.. Ook lekker!

Laten jullie het me weten als je ‘m ook geprobeerd hebt?

Bedankt voor het lezen!

Showing 24 comments
  • Esmee
    Beantwoorden

    Mmm klinkt lekker! Binnenkort maar eens uitproberen. Bij het ingrediëntenlijstje zie ik alleen lange vingers niet staan. Bedankt voor het delen!

  • Kim
    Beantwoorden

    Yessss i need this

  • Sascha
    Beantwoorden

    Jeeeeej, snel een keertje uitproberen!

  • Corina
    Beantwoorden

    Hoi esmee kijk eens bij het derde puntje? Wat staat daar?

  • Hilde
    Beantwoorden

    Yes ik was al op zoek naar een taart recept dat niet in de oven hoeft.

  • Hilde
    Beantwoorden

    Wat is even in de koelkast? of maakt dat niet zoveel uit?

    • bijzonderkleinwonder
      Beantwoorden

      Nee dat maakt niet zoveel uit! Je zou hem in principe ook meteen aan kunnen snijden. Alles is immers al ‘klaar’, maar ik laat hem vaak een paar uurtjes in de koelkast!

  • Maaike
    Beantwoorden

    Ik ga hem eens uitproberen! Ideaal dat hier geen rauwe eieren inzitten.

    • bijzonderkleinwonder
      Beantwoorden

      Ja vind ik dus ook! En je zou de Disaronno ook kunnen vervangen voor extract zodat er helemaal geen alcohol in zit! Deze hoeveelheid is met één puntje ook te verwaarlozen, maar mocht je nou per se zonder willen kan dat dus ook!:)

  • Beantwoorden

    Oh top! Ik ben over anderhalve week jarig dus dan ga ik hem maken! Lekker!

  • Linda
    Beantwoorden

    Ik ga hem volgende week maken!! Bewaar je de taart ook in de vriezer als deze bv niet zo snel opgaat? Hoeveel dagen kun je de taart buiten de vriezer bewaren?

  • M
    Beantwoorden

    Gisteravond gemaakt! Vandaag had ik koffieochtend met mn moeder, twee zussen en schoonzus en de taart is opgegaan! Iedereen vond hem heerlijk!! Fijn weekend.
    Kus

  • Marijn
    Beantwoorden

    Vanmiddag gemaakt. Ik kreeg het niet voor elkaar de crème over de koekjes bodem te smeren. Wellicht nog te stug? Idee wat ik verkeerd heb gedaan? Klop jij eerst de slagroom en voeg je dan de rest toe?

    • bijzonderkleinwonder
      Beantwoorden

      Oh dat heb ik nog nooit gehad! Wat stom. Ik doe altijd de mascarpone, slagroom en suiker tegelijkertijd in de kom tot het een beetje stijf is, maar niet te. Je zou het eventueel ook met een spuitzak kunnen spuiten ipv smeren!

  • Inke
    Beantwoorden

    Ik heb de taart dit weekend gemaakt en ze was heel erg lekker ☺️ Alleen jammer dat ze uit elkaar viel toen ik de springvorm losmaakte… ik had niet zo een mooie, stevige stukken zoals op de foto.. Heb ook geen idee wat ik fout deed want heb je receptje helemaal gevolgd..
    Maar hij was wel wel heel lekker..

  • A
    Beantwoorden

    Gister deze taart gemaakt, was echt superlekker! ‘s morgens met opa en oma bij de koffie lekker gegeten en ‘s avonds met vriendinnen de taart opgemaakt, deze ga ik vaker maken! Bedankt voor je recept 🙂

    Ik had inderdaad ook problemen met de vulling op de koekjesbodem, misschien was deze nog niet koel genoeg? Dus even wat frustratie maar smaakte heerlijk 🙂

    • bijzonderkleinwonder
      Beantwoorden

      Geeen dank! Ik denk inderdaad dat hij misschien niet koel genoeg was. Dan merk ik dat zelf ook. Of als de koekjes niet fijn genoeg gemalen zijn! Dat maakt het ook lastiger om de vulling erop te krijgen.

  • Marijke
    Beantwoorden

    Oh, wat een succes deze taart! Ik had hem dit weekend eerst mee genomen naar vrienden, en de volgende dag naar mijn familie toen ik daar ging eten. Iedereen was enthousiast en wilde nog een stuk, super leuk!

    Bodem bleef bij mij goed stevig, had denk ik wel sommige lange vingers iets te lang gedipt in de koffie, daardoor was de vulling op sommige plekken een beetje vochtig. Aandachtspuntje voor mezelf:-)

    Dank voor het delen!

  • Linda
    Beantwoorden

    Hier ook gemaakt en net een eerste stukje op, verrukkelijk!!! 🙂 ik ga deze taart zeker maken, een groot succes net als je andere recepten!

  • Michèle
    Beantwoorden

    Zondag gemaakt en nu al op helaas :(. Maar echt mega lekker en minder machtig dan verwacht !

    Ik ga hem ook een keer proberen met Baileys likeur in plaats van Disaronno, ter afwisseling.

    Maar deze taart gaat wel vaker gemaakt worden :).

  • Maaike
    Beantwoorden

    Hi Michelle, ziet er heerlijk uit! Wat is de diameter van de springvorm die jij gebruikt?

  • Enjoy
    Beantwoorden

    Heel veel complimenten kreeg ik met deze taartjes!! Beetje spannend, want maakte het voor het eerst en kreeg gelijk gasten. Maar was prachten en lekker, bedankt!

  • Enjoy
    Beantwoorden

    prachtig

Leave a Comment