Het wordt kouder, de blaadjes vallen van de bomen en de dikke jassen kunnen weer uit de kast. Het is herfst, en hoewel het niet mijn favoriete seizoen is – ik heb zó’n hekel aan regen en wind – word ik wel altijd blij van deze tijd van het jaar wat eten betreft. Na een zomer vol lichte salades en pasta’s mogen nu de stamp- en stoofpotjes weer op tafel, en oh wat houd ik daarvan. De AGV’tjes zijn niet zo aan mij besteed, maar een lekkere stamp- of stoofpot? Yessss. Ik had zelf nog nooit een stoofpotje gemaakt, tot Meesje met dit recept op de proppen kwam en ik het zó lekker vond dat ik het ook moest proberen. Omdat Mees zo’n keukenprinses is die gewoon van alles in de pan kiepert zonder recept, het vervolgens altijd heerlijk smaakt en ik dat fingerspitzengefühl een beetje mis was het even zoeken naar de goede verhoudingen toen ik haar receptje na ging maken, maar het is gelukt en jongens echt; als je van stoofpotjes houdt wil je dit proberen!

WAT HEB JE NODIG?

  • 4 uien
  • 500 gram wortels
  • 1 paprika
  • 5 laurierbladen
  • 30 gram bloem
  • 30 gram boter
  • 2 theelepels tijm
  • 0,5 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 800 tot 1000 gram runderlappen
  • 300 ml rode wijn
  • 200 ml water
  • 1 bouillonblokje

img_5636

BEREIDINGSWIJZE:

  • Doe de boter in een grote braadpan en snijd de uien in halve ringen. Doe de uien in de pan en bak ze aan.
  • Snijd de runderlappen in kleine stukjes en doe deze in een plastic zak samen met de bloem en de kruiden.
  • Schud alles flink door elkaar zodat de bloem en de kruiden goed aan het vlees blijven plakken. Je kunt dit eventueel ook in een kom doen, maar wij hebben gemerkt dat het in zo’n zak het beste gaat!
  • Doe het gekruide vlees in de pan bij de uien en bak het aan.
  • Als het vlees een beetje bruin begint te kleuren blus je het af met de rode wijn.
  • Voeg het water toe en de bouillonblok(jes) toe.
  • Snijd de wortel en de paprika in stukjes en voeg deze toe, samen met de laurierbladen.
  • Doe de deksel op de pan en laat het stoofpotje nu een uur of vier pruttelen op laag vuur.

img_5638

En dan is je stoofpotje al klaar! Qua bereidingstijd ben je in principe zo klaar; het is puur het braden dat wat meer tijd kost. Dit is een goed recept om de avond van te voren al voor te bereiden, of anders ’s middags als je agenda dat toelaat. Je kunt het eventueel ook iets korter laten koken; het gaat er vooral om dat het vlees heel sappig en gaar wordt, maar hoe langer geprutteld hoe lekkerder! Dan komen alle smaken zo lekker bij elkaar. Als je merkt dat je stoofpotje te dik wordt kun je eventueel ook nog wat vocht naar smaak toevoegen; rode wijn of water, en het dan weer even verder laten pruttelen. Let wel op met de cayennepeper! Ik dacht ik doe er wat meer bij dan een halve theelepel, maar dan word je stoofpotje echt héél pittig, dus kijk daar mee uit. Beter later iets meer toevoegen dan dat je er te veel in hebt gedaan.

img_5641

Dit receptje is voldoende voor 4 personen; wij kunnen hier twee dagen flink van eten. Ik zou het persoonlijk serveren met aardappelpuree, gekookte aardappels of aardappeltjes uit de oven, maar omdat Koen daar niet zo van houdt heb ik er fusili bij gedaan en dat is ook súperlekker! Het is maar net wat je voorkeur heeft dus.

Dat was ‘m weer voor nu! Bedankt voor het lezen en alvast een heel fijn weekend!

Showing 8 comments
  • Saskia
    Beantwoorden

    Wat grappig dat je het combineert met fusilli, wel een goed idee mijn man houdt ook niet zo van aardappels. Stoofpotjes maken wij in deze tijd van het jaar ook weer regelmatig, echt heerlijk.

  • Sascha
    Beantwoorden

    Ga ik zeker een keertje proberen! Klinkt heel lekker.
    Hier ook een man die niet zo van aardappels houdt. 😉

  • Sandra
    Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Wat een geluk hebben jullie met zo’n keukenprinses in de familie. 🙂
    Ga het snel een keer maken.

  • Eva
    Beantwoorden

    Mmmmmm ga ik zeker eens maken

  • Chantal
    Beantwoorden

    Lekker recept!
    Ik las trouwens je blogs van de eerste weken met Morris, maar de foto’s zijn helaas niet meer zichtbaar!

  • Annemarie
    Beantwoorden

    Lekker! Heeft Morris er geen last van als je zoveel uien eet?

  • Stefanie
    Beantwoorden

    Lekker recept! Is er eventueel een vervanger voor de rode wijn?

  • D.
    Beantwoorden

    Vandaag gegeven op een familiefeest! Schot in de roos 🙂 heel erg lekker gekruid! Jouw tomatensoep en Mees haar paprikasoep komen hier ook regelmatig op tafel!
    Meer receptjes delen zou ik zo zeggen 😉

Leave a Comment