DIT WAS ONS 2018

 In Blog, Persoonlijk

31 december. De allerlaatste dag van 2018. Het jaar is bijna voorbij! Ik was redelijk aan de melodramatische kant van het spectrum de afgelopen dagen. We hebben samen heel veel teruggeblikt op afgelopen jaar, ik heb er zelf veel over nagedacht. Erom gelachen en en erom gehuild ook, maar ik had er nog niet over geschreven. Ik zou heel veel jaaroverzichtjes kunnen doen, maar jullie hebben het jaar min of meer met mij gedeeld en wéten hoe het was, en daarbij kwam het er de afgelopen weken niet van heel veel extra te schrijven en wilde ik vanaf de Kerst gewoon volle bak van mijn vakantie genieten zonder nog te moeten, moeten, moeten, want daarvan was er al genoeg afgelopen jaar. Vandaag dus in één artikel: hoe was ons 2018? Hoe kijk ik erop terug? Welk gevoel overheerst? Maar ook: hoe ging het met de blog en wat zijn de best gelezen artikelen van afgelopen jaar? Dit was ons 2018.

Precies een jaar geleden wisten we eigenlijk niet zo goed waar we op hoopten voor 2018. Dat het de jongens goed zou gaan. Dat was het belangrijkste. Misschien een derde zwangerschap, met daarbij op dat moment nog de nadruk op misschien. Buiten dat hoopten we op ‘gewoon’ gewoon. Geen hele grote lifechangers, ‘gewoon’ even de normale alledag in een fijn ritme met z’n vieren. Hoe anders zou het lopen. Al redelijk vroeg in het nieuwe jaar ontstond het idee van een eventuele verhuizing. Alle klusjes die we door het overlijden van oma en de geboorte van Benjamin in 2017 voor ons uit hadden geschoven kwamen opnieuw ter sprake, en we zagen het allebei eigenlijk niet zo zitten weer te moeten verbouwen, in ogenschouw genomen dat we daar sowieso niet oud gingen worden samen. Uiteindelijk ging het allemaal heel snel en kochten en verkochten we in april binnen twee weken tijd.

Ondertussen werd misschien een derde zwangerschap inderdaad een derde zwangerschap, die na negen weken eindigde in een miskraam, waarna opnieuw een zwangerschap volgde, die weer eindigde in een miskraam, die al met al een paar maanden duurde. Ook werd Morris 2, verhuisden we, gingen we op zomervakantie waar we de allermooiste, dierbaarste herinneringen maakten samen, werd ik 25 en Benjamin 1. En toen was de zomer voorbij, het jaar pas net over de helft en 2018 ineens toch best heel enerverend geworden. De laatste maanden van 2018 stonden in het teken van groei, zowel zakelijk, met mijn bedrijf, als persoonlijk. Ik ging in therapie voor mijn angst in het donker, waarna die angst in het donker vrij snel verdween maar ik toch bleef gaan omdat er genoeg aanleiding was om aan mezelf te blijven werken, en dat was niet altijd alleen maar fijn, maar wel nuttig en verhelderend in heel veel opzichten. Het was een jaar van vriendschappen in goede en in slechte dagen (ik weet dat jullie dit lezen<3) en waarin de waarde daarvan me meer dan eens duidelijk werd. Het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit, dat werd nog eens bevestigd. 2018 was ook het jaar waarin het tussen Koen en mij echt niet altijd hosanna was, maar we wel altijd een weg vonden, en waarin er boven alles heel veel liefde was. Tussen ons, maar ook in ons gezin en onze families. Juist als er dingen zijn die even niet helemaal gaan zoals je zou willen is dat zo waardevol. Dan is liefde alles. Mama verdient overigens wel een extra standbeeld, want die heeft me afgelopen jaar zo gesteund in alles wat ik deed en me continu geholpen waar ze kon als ik even lastig zat in de planning. Zonder haar had ik nooit zo kunnen groeien, in geen enkel opzicht, en ze verdient het echt dat dat nog ‘n keer extra gezegd wordt.

In 2017 schreef ik over dromen en doelen voor 2018. Ik wilde ons huis afmaken, een gezonde balans vinden tussen werk & privé, meer bewegen, meer in het nu leven, de webshop uitbouwen en misschien een derde zwangerschap. Dat huis afmaken werd hem uiteindelijk niet: in plaats daarvan zijn we verhuisd. Daar ben ik wel tot de dag van vandaag heel erg blij mee. We voelen ons thuis in ons nieuwe huis en hebben het er echt naar ons zin. Een fijne plek. Honderd procent dus dat er in tegenstelling tot 2017 en 2018 komend jaar níét verhuisd gaat worden. Sowieso niet. Kan even geen verhuisdoos meer zien;). Dan die gezonde balans tussen werk en privé.. Tja. Dat was ook in 2018 een dingetje. Eind van het jaar was de maat een beetje vol en heb ik in dat opzicht stappen gemaakt, dus daar gaan we in 2019 gewoon lekker mee verder. Meer bewegen is me wel gelukt. Nog niet zoveel als ik zou willen, maar ik doe sowieso iedere dag wel even wat en probeer twee keer per week écht te sporten. Ruimte genoeg voor verbetering hoor, maar ik kan me er op het moment niet zo druk om maken en vind het wel prima zo.

Meer in het nu leven gaat in dezelfde categorie als gezonde balans tussen werk & privé. Wordt aan gewerkt. De webshop uitbouwen deden we in 2018 niet. Door alle andere gebeurtenissen in zowel Robin zijn leven als dat van mij besloten we dat even op een lager pitje te zetten om te bedenken welke kant we precies op wilden. Eind van het jaar kwam er weer een nieuwe collectie sjaals online en die ging zo goed dat we hier in 2019 heel graag weer mee verder gaan, met ‘n bak nieuwe energie. En tenslotte die derde zwangerschap.. Jullie weten allemaal hoe dat afliep afgelopen jaar. Eind vorig jaar dachten we het zo rond de zomer weer te proberen, in ogenschouw genomen dat het met de jongens ongeveer vier maanden duurde voor ik zwanger was. Het ging alleen eerder kriebelen, we besloten ervoor te gaan, in plaats van na vier maanden was het meteen raak, en ging het dus na ruim twee maanden mis. En dat herhaalde zich nog een keer. Hoewel ik echt probeer dat geen al te grote stempel op het jaar te laten hebben kan ik niet ontkennen dat het echt wel z’n weerslag heeft gehad. Op de maanden van april tot augustus, maar vooral ook op mijn gevoel ten opzichte van afgelopen jaar. Er waren duizend mooie momenten met de jongens. Ik heb verschrikkelijk van ze genoten. Van alles wat ze geleerd hebben, hoe ze zich ontwikkelen, van hoe lief ze met elkaar zijn, van hoe lief ze met ons zijn, echt intens genieten, ondanks dat ik ze echt wel af en toe achter het behang kan hoor, maar ik kan niet anders dan heel af en toe eens denken aan hoe het zou zijn geweest. Wat als..

En dan op de blog. Jullie kwamen afgelopen jaar massaal langs. Met bijna 4 miljoen views en 250.000 unieke bezoekers in het hele jaar kwam ik uit op cijfers waar ik néver van had durven dromen. Ook dit jaar waren er weer een aantal artikelen die met kop en schouders boven de rest uitstaken volgens de statistieken. Dit was de top tien van best gelezen artikelen in 2018:

10. ONZE KINDERWENS: HOE IS DAT NU?

Dit is er een waar ik met een dubbel gevoel op terugkijk. Eentje die mijn gevoel begin dit jaar heel goed omschreef, waarin ik me kwetsbaar opstelde, maar die later gebruikt werd als stok om mee te slaan toen ik vertelde over mijn miskraam. Ik schreef dit artikel iets in het vore en besloot het uiteindelijk toch te publiceren. Omdat ik onze kinderwens nooit onder stoelen of banken stak, er heel veel vragen kwamen over wanneer er een derde baby zou komen en we het – mocht het lukken – wat langer voor onszelf hadden willen houden leek dit een goede manier om wat dat betreft wat rust te creëren. Dat ik vervolgens na mijn miskramen de opmerking kreeg dat het niet erg was omdat het toch niet gewenst was vond ik best een beetje pijnlijk. Desalniettemin wél een artikel waar ik nog steeds achter sta; het heeft zo gevoeld, en dat we uiteindelijk sneller van gedachten veranderden dan we zelf hadden verwacht en het zó snel lukte hadden we van tevoren ook niet helemaal verwacht. Als je alles kon plannen..

9. VERHUISUPDATE

In dit artikel praatte ik jullie bij over ons nieuwe huis en de plannen daar. Wat willen we verbouwen? Wat moest er gebeuren voor we er zouden gaan wonen, en wat daarna? Jullie keken met ons mee, dachten mee, opperden ideetjes voor de garage en waren vooral ook blij voor ons.

8. SNEAK PEEK VAN ONS NIEUWE HUIS

Jullie waren allemaal best een beetje nieuwsgierig, want dit artikel werd heel vaak gelezen. Ik liet jullie de eerste foto’s zien van ons nieuwe huis na de verhuizing en dat werd gewaardeerd.

7. ‘BEN JE NOU AL ZWANGER?’

Het meest recente artikel uit dit lijstje, van eind november. Ik kreeg na de zomer steeds vaker vragen en opmerkingen over een eventuele volgende zwangerschap, dus praatte jullie bij over de stand van zaken, en vertelde ook voor het eerst over de tweede miskraam waar ik tot dan toe niets over had losgelaten. Jullie reacties waren weer zo lief en meelevend.

6. PLOG233: MALLORCA #2

De vakantieplogs vallen altijd heel erg in de smaak, want dit is niet de enige in dit lijstje! Hoewel het zomerseizoen in blogland eigenlijk altijd een beetje komkommertijd is, is het hier juist vaak extra druk. Blijkbaar doen de vakantiefotootjes het goed! In deze zie je een paar dagen van onze zomervakantie op Mallorca. Als ik terugkijk word ik er weer blij van. Wat was het fijn. Is ‘t al bijna zomer?

5. HOE IK 10KG AFVIEL

Afvallen en aankomen: dat gewicht blijft een interessant ding. Ik vertel jullie hoe ik 10 kilo ben afgevallen, of ik een dieet gevolgd heb, wat ik deed aan sport en hoe ik uiteindelijk op mijn streefgericht kwam én daaronder, welke sporen de zwangerschappen hebben nagelaten en hoe ik de boel een beetje probeer te onderhouden.

4. TIJD VOOR DE VOLGENDE STAP

WE GAAN VERHUIZEN! Waarschijnlijk het minst verwachte artikel van het hele jaar dit, voor zowel mij als jullie! Na lang wikken en wegen, Funda afstruinen tot we geen huis meer kunnen zien en een soort min of meer uit noodzaak besluiten dat we gaan verbouwen komt tóch dat waar we naar zoeken op de markt en dan is het binnen letterlijk 24 uur geregeld, en ons eigen huis binnen twee weken verkocht. Niemand zag ‘m aankomen, en wij zelf net zo min, maar we zijn er zo blij mee!

3. PLOG232: MALLORCA #1

In de top drie weer een vakantieplog! De eerste van Mallorca deed het ook heel goed: jullie waren massaal benieuwd naar wat wij uitspookten op vakantie. Dat was bar weinig bleek al snel, maar jullie vonden het blijkbaar tóch leuk om te zien. Onze vliegreis, die overigens veel beter ging dan de terugreis maar dat wisten we toen – gelukkig;’) – nog niet en de eerste dagen in de zon werden vaak bekeken.

2. PLOG210: EN TOEN GING HET MIS

Op nummer twee de plog van het weekend van de eerste miskraam. Ik wilde het toch vastleggen, juist omdat ik heel vaak hoor dat een miskraam onder het tapijt geschoven word en er niks over gedeeld mag worden wilde ik laten zien hoe wij onze dagen erna invulden. Ik stond dezelfde middag nog in de supermarkt in een poging ervoor weg te lopen – werkte natuurlijk voor geen cent – en was vooral heel veel met de jongens. Jullie keken met ons mee en staken ons massaal een hart onder de riem.

1. HET MOCHT NIET ZO ZIJN

Op nummer één het artikel waarin ik jullie vertel over mijn miskraam. Deze is met afstand het allermeest gelezen van alle 204 artikelen die in 2018 online kwamen. Dit artikel is het meest kwetsbare wat ik ooit geschreven heb, en ook sowieso het stuk dat me ‘t allermeeste moeite kostte om te schrijven. De reacties op zowel de blog als Instagram waren echt overweldigend en hebben ons zo ontzettend goed gedaan. Bizar hoe jullie met ons meeleefden. Dat dit stuk zo vaak gelezen zou worden had ik niet per se verwacht, maar van de andere kant: sorrow sells. Dat klinkt een beetje lullig, maar die vlieger ging in dit geval wel op.

De best gelezen artikelen dus. Vakantie, de miskraam en onze verhuizing voeren de boventoon. De meest persoonlijke artikelen en fotodagboeken bleken ook dit jaar favoriet. Als ik de plogs niet mee zou tellen werd ook het artikel over mijn bucketlist, onze relatiestruggles en vakantieplannen het meest gelezen – top 10 waardig, wat dat betreft.

Ik schreef dit artikel vanaf ons vakantieadres. Met m’n benen omhoog en met een leeg hoofd. Met mijn mannen om me heen. Dankbaar voor het afgelopen jaar. Het was geen hoogvlieger. Niet eentje die we ons zullen herinneren om de geweldige hoogtepunten. Maar het was wel weer een jaar met twee blije, gezonde kinderen, en met elkaar. Met heel veel geluksmomenten. Met heel veel liefde. Met heel vaak het besef dat we keihard in onze handen mogen klappen met hoe het ons gaat. Voor wat we hebben, in alle opzichten. Met echt heel veel geluk. Het was er een met een lach en een traan. Dag 2018. Ik kijk uit naar volgend jaar. Naar morgen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een schone lei, want dat is hoe het voelt.

Dankjulliewel voor afgelopen jaar. Voor jullie support, gezellige berichtjes, lieve mails en reacties en feedback. Voor dat jullie er waren. Ik wens jullie een allemaal een fantastisch 2019 toe. Succesvol, gezond, maar bovenal ontzettend gelukkig en liefdevol. Dat al jullie dromen uit mogen komen.

Tot volgend jaar!

Recommended Posts
Showing 26 comments
 • Meri

  Prachtig geschreven! Ik wens jullie ook een prachtig en liefdevol 2019 toe!

 • Corina

  Dat is weer mooi geschreven! Ga vooral zo door. Ik blijf je/jullie graag “volgen”. Dit doe ik al iets voor jullie zwangerschap van Morris. Ik mis niks, kijk er naar uit. Je schrijft heel fijn en gewoon zoals het is. Ik wens iedereen een gezellige jaarwisseling en het allerbeste voor 2019!

 • Mirte

  Fijne jaarwisseling! En al het goeds voor het nieuwe jaar! X

 • Nicole

  Mooi jaar voor jou en je mannen

 • Karin

  Lieve Michelle, ik wens jou en je mooie gezin/familie alle goeds voor 2019. Geniet van de vakantie

 • Jennifer

  Lieve Michelle,

  Mooi geschreven weer! Je mam is inderdaad echt een topper, dat straalt er vanaf op alle foto’s, zo lief en behulpzaam.
  Fijne jaarwisseling met je gezin & familie.

 • Marissa

  Wat een prachtig stuk weer, lieve Michelle.
  Ook hier een turbulent jaar achter de rug. Begon met een verkoop van ons huis in februari, puur omdat we toe waren aan een nieuwe stap en een (groter) huis, binnen no-time was ons huis verkocht, en kochten wij ons droomhuis.
  Onze zoon Sepp werd 1 jaar. En ik werd zwanger van ons tweede kindje.. Helaas ging dit mis. Wat een intens verdriet.
  Het was nog maar pril, een paar weekjes, maar wat waren wij verdrietig nadat we zo blij waren met die positieve test, én een broertje of zusje voor onze kleine man. Op naar 2019, hopelijk mag er nog zo’n klein minimensje geboren worden aankomend jaar, en volle bak genieten van de komende vakanties die gepland staan en ons prachtige huis.
  Gelukkig nieuwjaar voor jullie. Ik vind je een bijzonder mens, op de manier hoe je schrijft, en hoe je nadenkt over het leven. Daarbij lees ik iedere plog, artikel, recept, en kijk ik altijd je vlogs! Geniet met je mannen op jullie vakantie adres! <3 Dikke kus Marissa

 • Carmen

  Mooi weer om te lezen!! Je kunt alles zo mooi verwoorden ook over de erge dingen. Ik wens jullie een heel mooi 2019 en dat al jullie dromen voor dat jaar mogen uitkomen! Het gaat jullie goed! En een fijne vakantie nog. Geniet!

  Veel liefs!

 • Chrissy

  Bedankt dat we mee mogen kijken in jouw leven Michelle! Bedankt dat je het met ons deelt! Je hebt een prachtig gezin! Ik kijk altijd enorm uit naar een nieuwe blog of vlog, zelfs alleen al een insta post/story van jou is iets waar ik stiekem toch naar uit kijk… of beter gezegd gewoon erg leuk vind als ik zie dat je iets gepost hebt! Hopelijk deel je 2019 ook weer met ons! Voor jou en je gezin: een super mooi en fijn 2019 toegewenst!

 • Nel

  Lieve Michelle
  Bedankt om zoveel te delen , ik heb stilletjes meegelezen en veel herkend. Ik wens je een 2019 toe vol groei , mooie dromen en wensen die uitkomen. En hetzelfde voor je familie 🙂
  Geniet maar van je vakantie , die heb je verdiend 🙂

 • Sanne B

  Lieve mies!
  Je bent een echte topper met een hart van goud, hele fijne jaarwisseling met je 3 mannen en je familie ❤ Dikke knuffel voor jullie!

 • Moniek

  ❤❤ nu nog even volle bak genieten van je geweldige mannen en familie! Dat heb je zó verdiend!!
  Op naar een hopelijk positiever jaar waarin jullie gewenste dromen mogen uitkomen!

 • Jill

  Lieve Michelle! Ik heb je plogs met veel plezier gevolgd..met een lach maar ook met een traan..wat hebben jullie afgelopen jaar veel meegemaakt! Voor nu een hele fijne jaarwisseling en veel geluk en liefde in 2019 toegewenst! Dat al jullie wensen maar uit mogen komen!

 • Eliene

  Prachtig geschreven! Wij wensen jullie alle geluk, liefde & gezondheid toe voor het nieuwe jaar! Geniet van jullie welverdiende vakantie!

 • Denise

  Geweldig, mooi mens. Alle geluk voor jou en je mannen in 2019!

 • Selina

  Sinds zo’n 1,5 jaar volg ik jou en je gezin. Mijn zoon (Toby) en Benjamin schelen ongeveer een weekje, ik kwam jouw blog per toeval tegen. Je kan alles zo mooi verwoorden en slaat de spijker vaak zo ontzettend hard op z’n kop over bepaalde gevoelens en gedachten! Ik wens jou, je 3 mannen en je familie een heel mooi, gezond en liefdevol 2019.

 • Bianca van de Vrugt

  Prachtig geschreven weer! De reden waarom ik je al een hele poos volg, jouw leuke manier van schrijven en eerlijkheid met hier en daar een tikje humor. Nogmaals de allerbeste wensen voor 2019, dat het een jaar mag worden met veel liefde &geluk. ❤

 • Leanne

  Bedankt lieve Michelle, dat wij een kijkje mochten nemen in je prachtige gezin! Dat je zoveel met ons wil delen, wat ben jij een mooie en krachtige vrouw! Ik wens je een heel mooi en liefdevol 2019 met je mannen.

 • Kim

 • Gaby

  Vindt jullie een leuk gezin en je schrijft met humor.en hoop dat je wensen uit mogen komen gr gaby

 • Youssra bl

  Prachtig geschreven!! ♥️ Voor jullie ook een hele fijne jaarwisseling! En voor 2019, een jaar vol met liefde, geluk en gezondheid ♥️♥️ Dat is wat jullie verdienen !

 • Sabine

  Is ze weer de emotionele vrouw; ik krijg tranen in mijn ogen van jullie liefde met elkaar, de familie, kinderen. Prachtig! Veel geluk, liefde en gezondheid voor 2019!

 • Judith

  Lieve Michelle, wat heb je jullie afgelopen jaar mooi vorm gegeven in dit artikel. Ik lees je ontzettend graag, je bent by far mijn favoriete blogger – al voelt het bijna alsof je hier op de hoek woont met alle kijkjes die je ons in je leven geeft 🙂 2018 was niet jullie meest fijne jaar, maar wat heb ik een bewondering voor hoe je toch vooral weet te kijken naar wat je wél hebt, en daar dankbaar voor te zijn.
  Een heel mooi, liefdevol, inspirerend en gezellig 2019 voor jou, Koen, jullie jongens en beide families en vrienden!

  Whatever you wish, whatever you dream, whatever you hope to achieve
  It’s yours if you only believe

 • Mare

  Bedankt weer dat je ons zo verwent met je leuke en open manier van schrijven. Ik hoop nog veel blogs te mogen lezen in 2019 (zonder je overigens onder druk te willen zetten hoor! maar ik lees je blog gewoon ontzettend graag).

 • Samantha

  Het allerbeste voor 2019 gewenst!

 • Mirte

  Nu pas tijd om een beetje bij te lezen na de decemberhectiek, maar ik wens en gun jullie het allerbeste voor dit jaar. Het blijft inspireren wat je schrijft, en het leest ook altijd lekker weg. Blijf dus lekker wie je bent en pas goed op jezelf!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

error: Content is protected!